Szeged és környéke

2016.03.02. 13:14

Élet a csípős-savanyú levesen túl

Szeged - A jól megszokott és a rendszerváltás óta megismert amerikai, kínai gyors- és a la carte éttermek és ételek mellett szerb, indiai, pakisztáni, török és dél-amerikai konyhák remekeivel is találkozhatunk Szegeden. Thai, indiai és tex-mex étteremben néztünk szét.

Arany T. János

Azt mondják, az a legjobb indiai vagy kínai étterem, amelyik tele van indiaiakkal vagy kínaiakkal. A szegedi Tisza Lajos körúti Thai Wok Expressben három angol, indiai származású fiatalember ebédelt. A másodéves orvostanhallgatók – Nikhil Patel, Joel Babu és Momin Masued – tízből tízpontosra értékelték a thai szakács főztjét. Azt mondták, sok helyen jártak már, de az ár-érték aránnyal itt a legelégedettebbek. A Thai Wok Expressben az egyik legnépszerűbb étel a khao pad, azaz sült rizs, a csirkés változat 990 forintba kerül.


Szegeden a jól megszokott amerikai és olasz gyorsételek, valamint a kínai konyha unalomig ismert remekei mellett szerb, indiai, pakisztáni, török, és dél-amerikai konyhák specialitásaival is találkozhatunk.

A thaiföldi Chaiyont Yuwadee, becenevén Hongi régi álma volt, hogy éttermet nyisson.

 

Van élet a csípős-savanyú levesen túl. Fotó: Kuklis István (galéria)

– Szeretek főzni, a barátaim dicsértek, és a férjem is támogatott – mondta. Így nyílt meg 2014. október elején Szeged első thai étterme. Hongi cserediákként érkezett Magyarországra, 2002 óta él az országban. A tulajdonos mellett a szakács is thai, igazi autentikus délkelet-ázsiai konyhát visznek a körúton.


Régi bútordarab a Petőfi Sándor sugárúti Gringos étterem. A tulajdonos korábban Arizonában élt, innen ered a tex-mex ételek szeretete. A tex-mex az Egyesült Államok délnyugati részére jellemző amerikai-texasi ízvilág keveredése. – 1999-ben nyitottunk a családi ház alsó szintjén. Korábban a kertben sütögettünk, ízlett az ismerősöknek, ők javasolták, hogy csináljunk egy éttermet – mesélte Pesti Mária.


A Gringosban a közkedvelt különböző lepények – tortilla, burrito, quesadilla, enchilada –, hamburgerek, barbecue bordák és steakek mellett más nemzetközi ételeket is kínálnak. – Mindnek története van. Csípős-savanyú levest azért tartunk, mert amikor a férjem udvarolt, egy héten kétszer ettük ezt a Pagodában. A csevap azért szerepel az étlapon, mert a férjem szabadkai – tudtuk meg. A Gringosban 2 ezer 850 forint a hatalmas adag burrito, és 2 ezer 750 a texasi bbq borda.


A Gutenberg utcai Taj Mahal 2000 óta várja a pikáns, csípős indiai és pakisztáni ízeket kedvelő vendégeket. – A csirkés tikka masala a nagy kedvenc – kezdte az egyik szakács. Az északnyugat-indiai tartományból, Pandzsábból érkezett Pawandeep Singh azt mondta, barátai és a vendégek szerint az ő tikka masalájuk jobb, mint sok budapesti étteremé. – A miénk sűrű, a többieké olyan híg, mint a leves – mondta.


Az indiai szakács elismerte, hogy nem egyszerű minden hozzávalót beszerezni Magyarországon, de szerencsére Budapesten több üzlet is foglalkozik indiai fűszerkeverékek árusításával. A curryszószos joghurtos csirkemellfalatokért 1790 forintot kérnek a Taj Mahalban, de a pikáns ételhez lecsúszik még két lepény, aminek 340 forint darabja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!