Szeged és környéke

2016.03.25. 16:48

Májusig még lehet izgulni a szőlőért

Csongrád megye-Kemény fagy eddig nem volt, de az enyhe, esős télnek se örülnek a dél-alföldi szőlőtermesztők.

Bakos András

Olyan fagy, amely bajt okozott volna a szőlőnek, eddig nem volt a Dél-Alföldön. Amit előre jeleztek, az sem ért ide. A rügyek erősek, egy-két fajtánál elindult a nedvkeringés, a csöpögés. A metszéssel, kötözéssel elkészültek, most a támrendszer javítása zajlik – tájékoztatott [namelink name="Ungerbauer György"], a Csongrádi borvidék elnöke.


A másik legfontosabb munka a metszés és kötözés után a lemosó permetezés. Csütörtökön már erre készült a szeged-kiskundorozsmai [namelink name="Ujvári Mihály"], akinek szőlőbirtokán az egyik korai fajta csöpög. Azt mondta, a növényvédelem szempontjából nem jó, hogy ilyen enyhe és esős volt a tél, mert sok kártevő, kórokozó nem pusztult el. A megfelelő összetételű lemosó permetezés ilyenkor nagyon fontos, meghatározó a jelentősége az év hátralévő részében.


– A következő néhány hétben még tele leszünk ideggel, mert az, hogy eddig nem voltak fagyok, nem azt jelenti, hogy ezután se lesznek – mondta Ujvári Mihály. – Az itteni ház köré 1980-ban telepítettem a szőlőt. 37 év alatt négyszer kellett megújítani, a fagy miatt. Előfordult, hogy május 8-án 30-40 centis hajtások fagytak kőkeményre, az apró fürtökkel együtt.


A klímaváltozás miatt még változékonyabb időjárás komoly kihívás a szőlőültetvények számára. Az újság évente írhat az ültetvényekről, mert mindig történik valami. 2012 februárjában olyan fagy volt, amely a fás részeket is károsította, 50 százalékos lett a kár a megyében. Ám abban az évben a mínusz 24 fok után jött forróság, aszály, végül pedig jelentős mennyiségű csapadék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!