Szeged és környéke

2016.04.27. 17:58

390 munkahely a tét: ha megveszi az állam, egyben marad a mezőhegyesi Ménesbirtok

Mezőhegyes, Szentes - Az állam mérlegeli, hogy megvegye-e a mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t részvényeit. Akkor nem kellene új céget alapítani, a munkahelyek is megmaradnának.

Kovács Erika

– A legegyszerűbb megoldásra törekszünk, részben a dolgozók érdekében, illetve a mezőgazdasági munkák is folytonosságot igényelnek – mondta a mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. jövőbeni sorsával kapcsolatban Farkas Sándor országgyűlési képviselő, kormánybiztos. Így egyben maradhatna a cég öntözőberendezése is. Ezért merült fel a részvények megvásárlásának lehetősége. A döntés előtt egy könyvvizsgáló leltárt készít, ami alapján kiderül, érdemes-e az államnak megvenni a részvényeket, és ha igen, mennyiért.


Mezőhegyesen most nagy a bizonytalanság. Az emberek féltik a munkahelyüket. A Ménesbirtok Zrt. 390 dolgozót foglalkoztat, évente 1000-1200 idénymunkást is jövedelemhez juttatnak. A zrt. szarvasmarha-tenyésztéssel, tejtermeléssel, növénytermesztéssel foglalkozik. Kiemelkedő a vetőmagkukorica-előállításuk, ami jelentős kézimunkát igényel.


A Ménesbirtokot, amely 231 éves múltra tekint vissza, 2004-ben, szocialista kormányzás alatt privatizálták. Az állami gazdaságból két cég lett, a Ménesbirtok Zrt. és a lótenyésztési ágazatot továbbvivő Állami Ménes Kft. Utóbbihoz tartoznak a mezőhegyesi műemlék épületek is.


A Ménesbirtok Zrt. 8000 hektár földet bérel az államtól. A bérleti jog 2017-ben jár le. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet hatezer hektárra más haszonbérlőkkel kötött szerződést, majd a Földet a gazdáknak! program részeként árverésre jelöltek ki 2000 hektár területet. Az árverés után úgy döntött az állam, mégsem eladó a föld.

Most, ha megvenné az állam a Ménesbirtok Zrt. részvényeit, a 2004 előtti állapot állna vissza Mezőhegyesen. – Ha állami kézbe kerülnének a részvények, akkor egybeolvadna az Állami Ménes Kft.-vel. Az új cégnév Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság lenne – tudtuk meg Farkas Sándortól.


A kormánybiztos arról is beszélt, hogy terveik között szerepel Mezőhegyes középfokú mezőgazdasági iskolájának fejlesztése. Felnőttképzéssel, továbbképzéssel is foglalkoznának, nyitnának a határon túli magyarok felé. A tangazdaság főiskolai, egyetemi gyakorlóhellyé is válhat. A következő években 24 agrártörténeti műemléket pedig felújítanak.


– Számunkra elfogadható lenne, ha az állam megvenné a részvényeket. A cég és Mezőhegyes érdeke is ezt diktálná – mondta Kun Mihály, a Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatója, a cég főrészvényese. – Örülnénk, ha a józan ész győzedelmeskedne, és szétverés helyett egyben maradhatna a birtok – hangsúlyozta.


Ha megveszi az állam, egyben marad a mezőhegyesi Ménesbirtok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!