Szeged és környéke

2016.04.25. 10:27

Az ápolónők is (s)írnak

Ismét érzékeny téma kerül a Reök-palota színpadára a Városszél rendhagyó felolvasó- színházi sorozat következő részeként. Az ötletet Sebők Erika szentesi ápolónő blogjában megírt tragikus és komikus kórházi élményei adták. Erikának Fullajtár Andrea segít megszemélyesíteni a szerepeket.

Borbola Lilla

– A Délmagyarországban olvastam először Sebők Erikáról a tavalyi év végén, azóta a fejemben volt a gondolat, hogy színpadra kellene vinni néhányat a történetei közül. Azóta ráadásul az egészségügy témája még aktuálisabb – magyarázta a témaválasztás okát  [namelink name="Réczei Tamás"], a Városszél sorozat előadásainak rendezője az Apolono. blog.hu, avagy az ápolónők is (s)írnak című legújabb darabbal kapcsolatban.


A cím [namelink name="Sebők Erika"] blogjára utal, amelyben a szentesi ápolónő évek óta megosztja olvasóival a munkájával kapcsolatos élményeit, örömét, bánatát és az ápolónők mindennapi küzdelmét. Nagy sikerrel, ugyanis már több ezren követik bejegyzéseit.


– Manapság sokat hallani az ápolók harcáról, de ez az előadás most nem aktuálpolitikáról és nem panaszkodásról szól, hanem azokról a szomorú és vidám, igaz emberi történetekről, amelyeket a munkánk során nap mint nap átélünk – mondta az ápolónő. Hozzátette: ő a lelki oldalát írja meg a kórházi életnek, azt, amelyre a kívülállóknak nincs igazán rálátása. Erika nagyon tehetségesen ír, bár nem ez a szakmája, dráma és komédia van a történeteiben, abszolút színpadra valók az írásai a rendező véleménye szerint. A színpad valóban nem állt közel eddig a blogoló ápolónőhöz, ennek ellenére elmondása szerint nagyon örült a megkeresésnek.


– Annyira meglepődtem, mikor Réczei Tamás először hívott azzal, hogy szeretné színpadra vinni az írásaimat, hogy két óra telt el, mire vissza tudtam hívni, hogy érdemben válaszolni tudjak neki. Csodaként élem meg, hogy egy ilyen gyönyörű helyen léphetek majd színpadra, mint a Reök-palota– mondta [namelink name="Sebők Erika"], akinek elmondása szerint a családja segít a felkészülésben: édesanyjával, férjével és lányával gyakorol a szerepre.


Az előadás hozzásegíti az ápolónőt ahhoz, hogy még több emberhez jusson el üzenete: szeretné, ha minél több fiatal jelentkezne ápolónak, mert véleménye szerint ez egy gyönyörű és nemes szakma, még ha nem is ideálisak most a körülmények hozzá. Emellett szeretné, ha a közönség látná, az ápolók is emberek: nevetnek, sírnak, néha rosszul szólnak.


Az előadásba beválogatott történeteket párbeszédes formában az azokat átélő és megíró ápolónő Fullajtár Andreával együtt adja elő. A darab egy különlegességgel is várja a nézőket: a Vészhelyzet című sorozat egy része is a színpadra kerül, ebben a Jászai Mari-díjas színésznő egyedülálló módon egy személyben alakítja majd a rész minden szereplőjét.


Az április 28-án, csütörtökön 20 órától kezdődő felolvasóestre mindenkit várnak a Reök-palotába: ápolókat és egykori betegeket, akik átérzik a történeteket, mert hasonlóakat éltek meg maguk is. A kívülállók pedig egészen más szemszögből kaphatnak betekintést az ápolók munkájába és a kórházak helyzetére.

Melyik színház tagja?


Nyerjen jegyet az előadásra!

Ehhez a következő kérdést kell megválaszolni: melyik budapesti színház tagja Fullajtár Andrea?

a) Radnóti, b) Örkény, c) Katona. A helyes válaszokat a [email protected] e-mail-címre várják a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!