Szeged és környéke

2016.04.13. 11:22

Négyszázzal többen kaphatnak segélyt Szegeden

Szeged - Megszüntetik a bonyolult képletet, helyette egy főre jutó jövedelem alapján lehet ezentúl önkormányzati segélyhez jutni. Ha a közgyűlés rábólint, az ellátások összege is emelkedik.

Dombai Tünde

Egyszeri kifizetés


Változik a hátralékcsökkentési támogatás feltétele is. Az adósnak nem kell a családsegítőn keresztül 18 hónapos programban vállalnia a törlesztést – a havi rendes rezsi mellett – annak fejében, hogy 25 százalék befizetését az önkormányzat megtoldja 75 százalékkal. Ezen ugyanis sokan elvéreztek. Májustól egységesen egyszeri kifizetés lesz, a maximálisan kapható összeg 100 ezer forint lesz.

Májustól egyszerűbb és átláthatóbb lesz a szociális segélyek rendszere Szegeden, ráadásul többen kérhetnek ilyen ellátásokat – ha a pénteki közgyűlés is megszavazza [namelink name="Botka László"] (MSZP) polgármester előterjesztését. Az eddigi bonyolult képlet helyett, ami – törvény szerint – fogyasztási egységekkel számolt, egy főre jutó jövedelem lesz. Vagyis minden családtag egy egésznek számít.


A módosítás a legnépszerűbb segélyt, a lakhatási támogatást érinti, amit tavaly 2200-an vettek igénybe. Emellett a lakbértámogatásra is vonatkozik. Például egy kétgyermekes négyszemélyes háztartás összjövedelme az eddigi számítási módszer szerint legfeljebb 249 ezer forint lehetett, afölött nem kapott támogatást. Májustól viszont 36 ezerrel magasabban, nettó 285 ezernél lesz a jövedelmi korlát. A másik példa: egy háromgyerekes ötfős család jövedelmi plafonja eddig 299 ezer forint volt, az új számítás szerint viszont 57 ezer forinttal több, vagyis 356 ezer forintnál húzódik.


Újdonság lesz az is, hogy a több mint ezer, gyereket nevelő családnak a lakhatási támogatáson felül havi ezer forint jár gyerekenként. Ugyanígy a gyermekét egyedül nevelő szülőnek szintén ezer forintot fizetnek havonta. A legkisebb jövedelmű kérelmező, aki 22 ezer 800 forint foglalkoztatást helyettesítő támogatást kap, eddig átlagosan 4100 forint segélyre számíthatott havonta, májustól viszont  5000-re.


A legmagasabb kategóriában lévő, négy gyerekét egyedül nevelő szülő pedig, akinél 40 ezer forint volt az egy főre jutó jövedelem, az havi 3800 helyett 8000 forint segélyt kap majd. A változás az előzetes kalkuláció szerint 20 százalékkal több ellátottat von be a rendszerbe. A polgármester érdeklődésünkre azt hangsúlyozta, a 400 milliós keret ugyan marad, de ha többen kérnek belőle, akkor is elég lesz a pénz. Ráadásul jelentősen emelkedik a támogatások összege.


Megírtuk: 400 millió forintot különített el az önkormányzat a szociális kasszára, miután a 2010-es 900 millió forintról tavaly 186 millióra olvadt az ellátások állami támogatása. Idén a város nem kap pénzt segélyekre (2015. október 5.: 300 forinton múlt Vilma segélye).


A közgyűlés jogi bizottsága elfogadásra javasolta hétfőn az indítványt. [namelink name="Póda Jenő"] (KDNP) azzal védte meg a döntést, miszerint önkormányzati hatáskörbe került a segélyezés, hogy helyben jobban meg tudják határozni, ki a rászoruló valójában. [namelink name="Solymos László"] (MSZP) alpolgármester azt vetette fel ellene, hogy eddig is helyben döntött az önkormányzat, csakhogy most egyáltalán nem ad hozzá pénzt az állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!