Szeged és környéke

2016.04.15. 09:48

Új távhő céget és hulladékgazdálkodót alapított Szeged - közgyűlés élőben

Elfogadták az új szociális rendeletet, megalakulhat az új SZETÁV Kft., az IKV-ról tehát leválik a távhő-üzletág. Saját hulladékgazdálkodási céget is alapít Szeged. Fogas Ottó tovább igazgathatja a Móra Ferenc Múzeumot - ezekről is döntött a közgyűlés.

Munkatársunktól

11:24 - Határozathozatal:

 

  • A rendőrség, katasztrófavédelem és a polgárőrség beszámolóját a közgyűlés elfogadta.
  • Elfogadták az új szociális rendeletet. Szentistványi István nemmel szavazott.
  • A szegedi cégek üzleti tervei 19 nem 8 nem és 1 tartózkodással  mentek át.
  • Megalakulhat az új SZETÁV Kft., az IKV-ról tehát leválik a távhő-üzletág.
  • Saját hulladékgazdálkodási céget alapít Szeged.
  • Jóváhagyták az idei Smart City, okosváros koncepciót. 27 igen, 1 nem, Tóth Péteré.
  • Fogas Ottó tovább igazgathatja a Móra Ferenc Múzeumot, 22 igennel és 5 tartózkodással.

  • 11:13 - Szünet


    11:08 - Zárt ülés


    11:05 - Lőtér


    Póda Jenő úgy véli, hogy vagyonvesztés éri Szegedet amiatt, hogy parkolót építenének az Etelka sori lőtér helyén, mert az egy speciális helyszín, a parkoló pedig egy betonplacc. A képviselő szerint lenne megoldás arra, hogy a tervezett uszoda parkolója is megépülhessen úgy, hogy megmaradhasson a lőtér is. Jogi gond is van, mert egy ilyen sportcélú objektumot nem lehet bezárni, csak akkor, ha csereingatlant kapnak.


    "Semmi nem igaz abból, amit elmondott" - mondja Botka. A lövészklub 2012 óta nem adott le beszámolót, adószámát felfüggesztették, működési engedélye nincs. "Valóban olyan jó a sztori, hogy nincs még egy ilyen 100 kilométeres körzetben. Egyébként uszodát építenek a lőtér helyén, ami sportcélú.


    Póda felhívja a figyelmet arra, hogy ő nem a klubról, hanem az ingatlanról beszél. Idézi a törvényt, amely szerint csak akkor lehet hozzájárulni a sportcélú ingatlan elidegenítéséhez, ha cserébe egy hasonló ingatlant kapnak.


    10:57 -  Interpellációk jönnek - migránsokkal


    Haág Zalán így próbál választ kérni Botkától a bevándorlók betelepítéséről. Kérdései röviden: kész-e arra Botka László, hogy migránsokat telepítsen Szegedre? Valóban táborrá alakul a volt szentmihályi iskola? Van-e más terület, ahová migránsokat telepítene? Hogyan biztosítana számukra lakóhelyet és munkát? A képviselő számon kéri Botkát, hogy miért egy darab nemmel válaszolt minden kérdésre.


    Botka válasza:

  • Nem tárgyalt Schulz-cal migránsok betelepítéséről, mert ez nemzeti hatáskör.
  • Haág reakciója: "Ne legyen ideges, mindjárt mehet ebédelni polgármester úr" - vágja oda mosolyogva Haág Zalán Botkának. A metró jön, a mágnesvasút jön, de sajnos a migránsok is jönnek. A közgyűlés elfogadta a polgármesteri választ, Haág tiltakozik, mert a többi kérdésre nem adott korrekt választ Botka. Ennyiben maradunk.


    10:50 - Smart City - okosváros lenne Szeged


    Nagy Sándor (Együtt) kér szót, Botka viccesen méltányosságot kér, hiszen tudja, hogy az alpolgármester órákat tudna beszélni az okosvárosokról. Szeged fejlesztése összhangban van a Smart City elképzelésekkel, azaz olyan okos és fenntartható várossá kell fejleszteni Szegedet, amely intenzíven használja az infokommunikációs technikákat, így fejleszti az életminőséget és hatékonyabbá teszi a városüzemeltetést - mondta a fejlesztési alpolgármester.



    Póda Jenő (KDNP) szerint a program legérdekesebb része a sofőr nélküli metró és a mágnesvasútra vonatkozó vízió, ami már-már vicces, de ezzel együtt természetesen támogatja a víziókat. Rátér arra, hogy a jövő egy dolog, de a közeljövő talán fontosabb, mert például az ország legrosszabb parkolási rendszere működik Szegeden, ez pedig nem illik az okosváros-elképzelésbe.


    Szentistványi István (független) úgy véli, inkább az lenne a fontos, hogy a szegediek életére milyen hatással lehet egy ilyen koncepció. Amikor röpködnek a milliárdok, gondolkodjunk el azon, hogy a szegediek hol jelenhetnek majd meg ebben a történetben.


    10:30 - Tudnivalók a távhőről


    Kiderült, hogy a szegedi távhőszolgáltatás tud nullásan is működni, amióta nincs jobbikos felügyelet. Előtte 4-500 milliót kellett beletenni - mondta Botka. Az energiahivatal jelezte, hogy nem tartja jónak, hogy ingatlangazdálkodó cég távhővel foglalkozzon hosszútávon. Szeged nem kapott vételi ajánlatot a távhőüzletágra az államtól, de Botka szerint az államosítás már megtörtént, mert az árat, a kompenzációt és a beszerzést már az állam határozza meg.

     

    Botka László a távhő ügyét fejtegeti. (Kattintásra galéria nyílik) Fotók: Frank Yvette



    10:15 - Szemét-ügy


    800 millió forint veszteség is érheti Szegedet az új hulladékgazdálkodási törvény miatt. Botka László hangsúlyozza: az új budapesti központ 300 millió forintot "benyel" és nem adja majd vissza a szegedieknek. A szelektív hulladékból származó nagyjából 230 milliós haszon is az új cég kasszáját gyarapítja majd. Emellett a hulladéklerakási díjmódosítás további 250 milliót vesz el. Az új központi szabályozás miatt előfordulhat, hogy az egyszemélyes háztartások szemétdíja akár a duplája is lehet. Az államosítás miatt a kétszemélyes nyugdíjas háztartásoknál viszont lesz díjemelés, de szerencsére nem a duplája.


    Szeged annyit tud tenni, hogy önálló hulladékgazdálkodási céget hoz létre, és az egyszemélyes, illetve a nyugdíjas kétszemélyes háztartások 120 literesről 60 literes edényekre cserélik a hulladékgyűjtőket. De az igényt minden háztartásnak jeleznie kell!


    A polgármester szerint az történik, hogy az állam elveszi a szegediek befizetett pénzét.


    Ménesi Imre szerint a kormány azt csinálja, hogy plusz adót szed be egy olyan tevékenységre, amely Szegeden történik, majd valamennyit visszaoszt, ami felháborító. Hozzáteszi: elképzelhető, hogy a szemét-ügy haszna is majd valahol Mészáros Lőrincnél landol.


    Póda Jenő felhívja a figyelmet arra, hogy a baloldal állítása, miszerint 800 millió forinttal rosszabbul jár Szeged, csupán becslés. "Nem Szegedről szól ez a történet, más városokban is ez a helyzet. Azt kérem, hogy mindenki őrizze meg a higgadtságát" - mondja Póda, aki szerint az intézkedés is része a rezsicsökkentéshez.


    Többen gúnyosan mosolyognak.


    Bár csak igaza lenne - mondja Botka Pódának.


    Nagy Sándor megjegyzi, hogy a 800 millió tervezett összeg, de olyan nincs, hogy áprilisban még nem látják, mi lesz, hogy kerülnek át az ügyfelek adatai, mikor kaphatnak majd számlát a szegediek. "Központi lenyúló cégnek" nevezi az budapesti szemétcéget.


    10:10 - Szegedi cégek üzleti tervei


    Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester a városi cégek üzleti tervkészítéséről beszél. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a hulladékgazdálkodási törvény változása miatt nem tud üzleti tervet készíteni, az IKV pedig azért nem mert, a távhő üzletág épp most készül kiválni onnan. Szentgyörgyi szerint a cégek tervei megvalósíthatók lesznek.


    Tóth Károly a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. üzleti tervét elemzi, ahol szerinte egyre jobb a helyzet. Jó kezdeményezések és ígéretes pályázatok vannak a láthatáron.


    Ménesi Imre a Mars téri piacot elemzi. Magasabb az árbevétel, mint korábban. 2016-ra 80 millió forintos adózás eredményt terveznek. Ménesi Imre feldobja a kérdést, hogy lehet az, hogy most 80 milliós eredményről van szó, miközben a "Fidesz-Jobbik mutyikoalíció" idején több százmilliós veszteségek voltak. Szerinte a jelenlegi igazgató nem varázsló, csupán hűen kezeli a kasszát, és nem szórja a milliókat a haveroknak.

     

    Visszavesszük a földeket, a trafikokat, az iskolákat - közgyűlés Szegeden (Kattintásra galéria nyílik) Fotók: Frank Yvette




    9:52 - Segélyezés


    Ráfordulunk a települési támogatásokra. Botka László rövid összegzésének a lényege, hogy a csökkenő állami támogatások ellenére is nőnek a segélyek Szegeden. Fontos még, hogy egyszerűbb lesz a rendszer is.


    A szegedi cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke szerint javul a helyi cigányság helyzet, de Nagy Mihály szerint aktívabb városi közreműködésre van szükség a mélyszegénységben élő romák integrációjához. Ők mindent megtesznek, de amikor a tanodákból a cigánygyerekek hazamennek a fűtetlen, áram nélküli lakásba, ahol gyakran normális fekhely sincs, akkor könnyen elveszítik a reményt.


    Solymos László - aki közben átvette a stafétát Botkától - további jó munkát kíván a nemzetiségi önkormányzatnak.


    Kothencz János szerint nem szabad elveszíteni a reményt. Megköszöni Málovics György és Szentistványi István egykori LMP-s politikusoknak is az erőfeszítéseket.


    9:49 - A katasztrófavédők is beszámoltak


    9:40 - Zélity László rendőrségi beszámolója


    Tóth Péter kritizálja a rendőrség munkáját, szerinte nem jó irány, hogy rendőrök mennek a piaci díjbeszedőkkel, és az sincs rendjén, hogy a közgyűlésen, az óvodabezárások miatt demonstráló szülők rendőri felügyeletet kaptak.


    Kothencz János megvédi a rendőröket és köszöni a munkájukat.


    9:37 - Elfogadták a napirendet


    Természetesen az ellenzéki egyéni indítványok nélkül.


    9:29 - Haág Zalán felkiált


    A napirendőr szavaznak. Haág Zalán nem törődik bele, hogy a migránsok betelepítésére vonatkozó indítványát leszavazták. "Polgármester úr, miért fél megtárgyalni a kérdést!" - kiabál Haág.


    Haág Zalán kérdései röviden: kész-e arra Botka László, hogy migránsokat telepítsen Szegedre? Valóban táborrá alakul a volt szentmihályi iskola? Van-e más terület, ahová migránsokat telepítene? Hogyan biztosítana számukra lakóhelyet és munkát?


    Botka László hivatalos válasza:



    9:27 - Cserepes sor 2.0


    Nógrádi Tibor helyi Fidesz-elnök azt állítja, hogy a Cserepes sori piac vezetője össze-vissza hazudozott. Szerinte alkalmatlan a feladata ellátására, mert "látványszámlát" állított ki azzal, hogy áfakörbe nem tartozó szolgáltatásról állított ki áfás számlát. Ezért ő is leváltaná Ráczot.


    Botka László egy dokumentumot ad át, amely szerinte bizonyítja, hogy az előző piacvezető leváltása indokolt volt. "Adja tovább Kothencz képviselő úrnak" - szúrja oda Botka.


    9:25 - Folytatják a kizárt, egykori LMP-sek


    Szentistványi István a helyi LMP-ről beszél, a tagokat kizárták a pártból, de folytatják a politizálást.


    9:20 -  Cserepes sor


    Tóth Péter (Jobbik) azt mondja, hogy a baloldali városvezetés által kinevezett Rácz Attila, a Cserepes sori piac vezetője, morális és szakmai hibákat követett el. Nem köszön az alkalmazottaknak, és drasztikus díjemelést vezetett be. Tóth szerint védeni kell minden munkahelyet, mert nem jó az, hogy Szegeden az egyetem a legnagyobb munkaadó. A jobbikos képviselő szerint felháborító, ahogyan a városvezetés reagált arra az indítványra, amelyben visszahívná Ráczot az igazgatói székből.


    Botka: politikai balhékeltés zajlik, pedig a város ezután is piacként tekint a Cserepes sorra. Botka átlátható működést akar a piacon, ehhez jogszabályi változásokra van szükség.


     

    Visszavesszük a földeket, a trafikokat, az iskolákat - közgyűlés Szegeden (Kattintásra galéria nyílik) Fotók: Frank Yvette




    9:16 - Haág Zalán tovább pörgeti a migránsügyet


    Haág Zalán bejelenti: egy kiszivárgott uniós dokumentum szerint ki akarják vonni a migránsok befogadását a nemzeti hatáskörből. A KDNP szegedi elnöke Martin Schulz EP-elnökhöz dörgölődző figuraként írja le Botka Lászlót, akit az MSZP potenciális miniszterelnök-jelöltjének nevez. Haág Zalán szerint Botkáék félelmet keltő bevándorlókat telepítenének Szegedre.


    Botka László válaszában Haágot, mint a KDNP miniszterelnök-jelöltét szólítja meg, majd azon ironizál, hogy, amikor Martin Schulz intelligens, európai városként írja le Szegedet, akkor nem a KDNP-re és Haágra gondolt. Botka szerint baromság, amiről a képviselő beszél, aki egyébként lenézi a szegedieket a hisztériakeltéssel. Megnyugtatja, hogy 170 ezer migránst telepítenének Szentmihályra, a Gárdonyi Géza utca 26-ba, sőt nemsokára fogadja a Piréz nagykövetet (aki amúgy nem létezik), hogy pirézeket is hozzanak Szegedre. Botka leszögezte: szóba sem került bevándorlók letelepítése Schulz látogatásakor.


    9:09 - Mutyi Kisteleken


    Nagy Sándor a kisteleki szálloda-mutyiról standupol. Cikkünkre is hivatkozik. Szerinte ugyanaz a cég "üzletelt" itt, aki a Vadaspark 260 milliós játszóteréből is "elkerített" magának nagyjából 200 milliót. Nagy nemcsak megnevezi a törvényi felelősöket, de politikai felelőst is talált Gyimesi László volt szegedi Fidesz-elnök és Bosnyákovits Tünde személyében, aki a DARFÜ élén annak idején jóváhagyta a projektet, amit nekik kellett volna ellenőrizni is.


    9:06 - Orbán a gyáva


    Szép látni Orbán Viktort, ahogy menekül a nép hangja elől. Orbán a gyáva - kezdi beszédét Binszki József (DK) Szerinte Orbán azóta nem mer vitázni, amióta Gyurcsány Ferenc 2006-ban "földbe döngölte" a miniszterelnöki vitában. A vasárnapi zárva tartás is előkerül. A miniszterelnököt "gyáva bolseviknek" nevezi. "Visszavesszük a földet, a trafikot, az iskolákat" - sorolja Binszki.


     

    Visszavesszük a földeket, a trafikokat, az iskolákat - közgyűlés Szegeden (Kattintásra galéria nyílik) Fotók: Frank Yvette




    9:03 - Pedagógussztrájk


    Kozma József a sztrájkoló pedagógusokkal nyitja meg a közgyűlést. Szerinte a kormány nem javított az oktatási rendszeren, hanem zavart okozott. Szerinte a tanároknak elfogyott a hite a kabinetben. "A gyerekek jövője áll a középpontban" - csökkenteni kell a tanulók és tanárok terheit, szabad tankönyvválasztásra van szükség, meg kell szüntetni a KLIK-et - sorolja Kozma. 


    9:00 - Napirend előtt


    Kezdünk.


    Korábban írtuk:


    A közgyűlésről 9 órától itt élőben tudósítunk.


    Mint arról már beszámoltunk, májustól 400-zal többen, és egyszerűbb, átláthatóbb rendszerben kaphatnak szociális segélyt Szegeden. ha a pénteki közgyűlés is megszavazza Botka László polgármester előterjesztését.


    Az ellenzék minden bizonnyal Martin Schulz nyilatkozatával lesz elfoglalva, (az Európa Parlament elnöke azt mondta, hogy Szeged egy elkötelezett baloldali város, ahová nyugodtan merne bevándorlókat küldeni), de várhatóan előveszik a Cserepes sori kereskedők ügyét is és pozitív üzenetként az egyes termékek áfa-csökkentését is. A baloldal erre szinte biztosan a vadasparki játszótér fideszes húrjait pengeti majd, illetve előkerülhet a vasárnapi boltzár is, ami az utóbbi évek talán legnagyobb kormányzati bukása lett, miután a Fidesz kihátrált a KDNP mögül és megszavazta a nyitást.


    További vitát kavarhat a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2016. évi üzleti tervei, mert ilyenkor általában fellángolnak az indulatok a baloldal és az ellenzék között a cégek 2010-2014. közötti gazdálkodása miatt.


    Idén június 30-ával megalakulhat a Szegedi Távfűtő Kft., azaz a SZETÁV Kft., így akiknek nem állt rá a nyelvük anno a Szegedi Hőszolgáltató névre, most örülhetnek, hiszen a régi, megszokott nevét kaphatja vissza a szegedi távhőszolgáltató cég. Az új SZETÁV igazgatója Kóbor Balázs lehet, aki bruttó 500 ezer forintos fizetést kap majd. A felügyelőbizottsága Németh György, Mihálffy Béla és Kormos Tibor ülhetnek, az elnök 49, a rendes tagok 33 ezer forintért.


    A közgyűlésen emellett elhangzanak a közrendvédelmi és közbiztonsági feladatokat ellátó szervezetek beszámolói és szó lesz a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról is, valamint egy központi döntés miatt módosítani kell a bölcsődés gyermekek gondozására számított intézményi térítési napidíjat is, mégpedig 2683 forintról 2226-ra, igaz ez valódi változást nem hoz, mert Szegeden ez a szülőknek továbbra is 200 forint lesz.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!