Szeged és környéke

2016.04.21. 19:20

Viruló pálmafától a csábító leányig - minden van a megyei címerekben

Csongrád megye - Szentes, Kiszombor, Üllés, Földeák és Pusztamérges lett az a település, amelynek címerét a legtalányosabbnak ítéltük. Láttunk csónakban evező angyalt, sárkányt legyőző oroszlánt és alföldi forróságban viruló pálmafát is.

Salánki Zsófia

– Sokan kakasszóra ébrednek a településen, hiszen többen foglalkoznak mezőgazdasággal, hajtatásos növénytermesztéssel – mondta lapunknak [namelink name="Nagy Attila Gyula"], Üllés polgármestere. Az ő településük címerét is beválasztottuk a legmeglepőbbek közé, hiszen a hatalmas, fehér színű kakas, amely a napra kukorékol, a település munkabírásáról ad hírt, valamint arról, hogy már a kelő nap talpon találja az üllésieket. Igaz lehetett ez szombaton is, amikor településszépítésre várták a lakókat.

 

Földeák.

Földeák.

Szentesen is sokan foglalkoznak mezőgazdasággal, a fóliasátrakban is lehet trópusi meleg, de ez sem magyarázza, hogy miért van a város címerében egy szürke hullámból kinövő pálmafa. A nemzetijelkepek.hu internetes oldal szerint az örökzöld pálma a szentesi nép szívós élni akarását, a megpróbáltatásokkal szembeni dacos kiállását és örökösen megújuló fejlődését szimbolizálja, utalva a régi bölcsességre, amely szerint teher alatt nő a pálma.

 

Pusztamérges.

Pusztamérges.

A földeákiak címeréről nem a szívósság jut eszébe a szemfüles turistának, inkább egy karácsonyi képeslap. [namelink name="Búzásné Vízi Judit"] kulturális szervezőtől megtudtuk, hogy a csónakban ülő, szőke fürtös kis angyalkának is a túléléshez van köze.

 

Szentes.

Szentes.

Harc és csábítás


Kiszombor apraja-nagyja is méltán lehet büszke a címeren lévő sárkányt legyőző oroszlánra. A kettős kereszttel viaskodó sörényes Csanád vezér Ajtony fölötti diadalát idézi, akinek álmában oroszlán képében jelent meg sárkányölő Szent György, s buzdította a támadásra. Szegvári Ernőné polgármestertől megtudtuk, hogy a címert a település fennállásának 250. évfordulójára tervezték. Pusztamérges jelképe egy igencsak romantikus képet fest a piros bő ruhát viselő, kelyhet kezében tartó nőalakkal. A kun leány emlékeztet arra, hogy e terület hajdan kun szállás volt, ahol IV. László király is többször megfordult, és kedveseit is e vidékről választotta.

Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere a címerrel. Fotó: Karnok Csaba

Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere a címerrel.

Fotó: Karnok Csaba

– Ez egy páros címer, Óföldeáké ennek a tükörképe. Régen csak az a település létezett, egy épp egy 170 évvel ezelőtti árvíz idején csónakkal magasabb helyre kellett menekülniük a lakóknak, ekkor alapították Földeákot – osztotta meg lapunkkal Búzásné Vízi Judit.

 

Üllés. Fotók: Nemzetijelkepek.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!