Szeged és környéke

2016.05.03. 16:26

Egy liter házi tejen 22 forintot nyerünk

Csongrád megye - Januártól csökken a nyerstej áfája, 18 százalék helyett 5 százalék lesz, a bolti tejtermékek forgalmi adója azonban változatlan marad. Most még csak abban lehetünk biztosak, hogy a házi tej kevesebbe kerül majd.

Fekete Klára

– Hetente két alkalommal összesen négy liter kimért tejet veszek a gyerekeknek, mert jobb, mint a bolti – mondta [namelink name="Könyves Lászlóné"]. – Három éve mindig ugyanebben az időpontban, hétfőn és csütörtökön hozzák házhoz. Mivel nem esett át hőkezelésen, fogyasztás előtt felforraljuk.


Tegnap Szőregen, a Máté utcában követtük a tejesautót, amelyik tojást, túrót, tejfölt is kiszállít. [namelink name="Illés Tibor"] gépkocsivezető pontos menetrend szerint érkezett a megrendelt áruval: a Máté utcai ház előtt negyed 3-kor állt meg.


– Mindennap 2-kor indulunk el a tejjel egy szegedi telephelyről, meghatározott címekre, kialakított útvonalterv nyomán haladunk – mondta [namelink name="Mátrai Lilla"], a Tehéntej nevű vállalkozás ügyvezetője. – Szegedi és környékbeli címekre visszük ki a megrendelt tejet, amelyre honlapunkon is fel lehet iratkozni.

 

 Könyves Lászlóné tegnap két liter házi tejet vett. Fotó: Karnok Csaba

Könyves Lászlóné tegnap két liter házi tejet vett. Fotó: Karnok Csaba

A jellegzetes „bocis" járművekkel mindennap találkozhatunk Szeged utcáin, főleg a kertvárosi részeken. Megtudtuk: a tejet egy székkutasi tehenészetben vásárolják, az áfa mértéke 18 százalék. A cég felvásárló és továbbértékesítő is egyben: a vevők tehát ugyanúgy áfával megfejelt nyugtát kapnak tőlük. Egy liter tehéntej 190 forintba kerül.


Amennyiben januártól a 18 százalékos áfát 5 százalékosra csökkenti a kormány, akkor ezt ők is érvényesítik az áraikban, tehát 13 százalékkal olcsóbb házi tejre lehet számítani. A 190 forintból most körülbelül 30 forint az áfa, jövőre csak 8 forint lesz, vagyis mintegy 168 forintba kerülhet egy liter tej. Így literenként 22 forintot nyerünk. De csak a nyerstej forgalmi adója csökken mostani információink szerint, az üzletekben kapható tejtermékeké marad. Logikusnak tűnik, hogy ha olcsóbb nyerstejet dolgoznak fel az iparban, akkor olcsóbb lesz a vaj, a tejföl és a sajt is. A hazai tejfelvásárlási árak mára literenként 70 forint alá estek, miközben a termelők 110 forintért állítják elő.

 

Évek óta tüntetnek


A Délmagyarországban 2004 óta folyamatosan írunk a tejesek gondjairól, a gazdák 2009-ben, 2014-ben, majd legutoljára 2016. március 18-án tüntetéseket szerveztek. A makói László Róbert, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja egyike a szervezőknek. Legutóbb, április 27-én petíciót írtak a hazai kiskereskedelmi láncokhoz, amelyben többek között ez állt: a nyerstej felvásárlási ára Magyarországon a külföldről beáramló tej- és tejtermékdömping miatt csökken. Az irreális áron a boltok polcain lévő import tönkreteszi a hazai tejtermelőket. Rövidesen ezrek veszíthetik el munkájukat és megélhetésüket. Arra kérik az áruházláncolat, hogy ne vásároljanak külföldi tejet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!