Szeged és környéke

2016.05.10. 08:30

Kiszúrhat a traffipax a szívbetegekkel

Csongrád megye - Varga Antal szívműtéte miatt nem kapcsolja be a biztonsági övet, a taxisnak pedig nem kell. A szupertraffipax mindkettejüket látja, de a rendszer nem tudhatja, ki miért nem használ övet. Az ORFK szerint mindenki fellebbezhet az esetleges büntetés ellen.

Segesvári Csaba

– Ha bemegyek Szegedre, akkor legalább kétszer átmegyek az Algyői úti új kamera alatt. A 2008-as szívműtétem óta orvosi papírom van arról, hogy mellőzhetem a biztonsági övet. Vajon ezt a traffipax is tudja? – kérdezte lapunktól [namelink name="Varga Antal"]. Az idős férfi 1977-től oktatott gépjárművezetőket, attól tart, az automata rendszer miatt postaládáját elárasztják majd a büntetések.


– Ha végigmegyek a városon, akár 5-10 alkalommal is lefényképezhetnek. Nem vagyok bekötve, majd jön a levél. Minden egyes alkalommal írjam meg a rendőrségnek, hogy nincs baj, vezethetek öv nélkül? – tette fel az újabb kérdést Varga Antal. Attól tart, a tizedik büntetésnél már „visszaesőként" fogják kezelni.

 

Nem minden helyzetre készítették fel a szupertraffipaxot.  A hiba miatt könnyen felesleges papírgyártásba fulladhat a rendőrség. Farkas Andrásék lépni készülnek. Fotók: Segesvári Csaba

Nem minden helyzetre készítették fel a szupertraffipaxot. A hiba miatt könnyen felesleges papírgyártásba fulladhat a rendőrség. Farkas Andrásék lépni készülnek. Fotók: Segesvári Csaba

Nemcsak a szívműtött Varga Antal vezethet öv nélkül, az utast szállító taxisok sem kapcsolják be. – Az utasnak is elmondom, hogy kösse be magát, de erre nem kényszeríthetem. Igaz, egyre többen szó nélkül nyúlnak az öv után – mondta [namelink name="Farkas András"]. A Rádió Taxi 3 sofőrje azt mondta, a traffipaxok bekapcsolásakor érdeklődtek, mi lesz az öv nélkül utazó utasokkal, de nem kaptak egyértelmű választ.


– Az első feljelentés lesz a mérvadó. Amint megkapjuk, biztos, hogy lépni fogunk – tette hozzá Farkas András.

Megírtuk, a fix traffipaxok nemcsak a sebességet, hanem a szabálytalan kanyarodást, a záróvonal átlépését és a biztonsági öv használatát is figyelik. Utóbbi nem tartozik az objektív felelősség alá, így nincs automatikus büntetés, hanem szabálysértési eljárás indul. Ez pedig azt jelenti, hogy a vásárosnaményi bírsággyár kiküldi a levelet, arra pedig az autós válaszol. A sajtónak korábban megmutatták az automatizált bírságüzemet, ahol szoftver elemzi a képeket és büntet.


Megkerestük a problémával az Országos Rendőr-főkapitányságot, azt közölték, a gépkocsi biztonsági övének használatára vonatkozó szabályok ellenőrzéséhez nem kapcsolódik olyan központi nyilvántartás, amelyből a mentesség elektronikusan megállapítható lenne. Hangsúlyozták, a rendőrök törvény hiányában nyilvántartást sem vezethetnek a felmentett sofőrökről. Azt is közölték, az orvosi igazolással rendelkezők ellen is megindul az ilyenkor szokásos eljárás, ami ellen fellebbezni is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!