Szeged és környéke

2016.05.26. 11:09

Öt plusz egy tipp a sikeres érettségihez

A végzős középiskolásoknak már csak pár napjuk maradt a szóbeli érettségi vizsgákig. Az emelt szinten maturálók június 2-9. között szóbeliznek, míg középszinten érettségiző társaik június 13-24. között húzzák a tételeket. A felkészülés napjaiban érdemes megfogadni Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértőjének tanulási tippjeit.

Munkatársunktól

1. Oszd be az idődet!

A legnagyobb csapda, ha halogatod a tanulást, mert még távolinak tűnik a vizsga. A kampányszerű tanulás megbosszulhatja önmagát. Ha időben belefogsz, és felosztod, hogy naponta hány tételt tanulsz meg, akár még arra is tudsz időt spórolni, hogy az utolsó napokban már csak az ismétléssel kelljen foglalkoznod.


2. Magolás helyett értelmezz!

Ha túl sok száraz adat van a fejedben, amelyek között nem látod meg az összefüggést, fennáll a veszélye, hogy felcseréled őket, vagy belezavarodsz a feleletbe, amint belekérdez a vizsgáztató. Keress ok-okozati, térbeli vagy időrendi összefüggéseket az adatok, események között.


3. Mondd fel hangosan a tételt!

Ha felmondod magadnak hangosan a tételt, kiderül, hogy képes vagy-e összefoglalni a témát. Ha megakadsz, vagy bele kell nézni a jegyzeteidbe, akkor valószínűleg a bizottság előtt is bizonytalanul fogsz beszélni. Ismételd el többször a feleletedet, egészen addig, amíg össze nem áll a szöveg a fejedben.


4. Olvass hozzá a jegyzeteidhez!

Amellett, hogy sok új és hasznos információval gazdagodhatsz, a szélesebb ismeretek segíthetnek megérteni és megtanulni az anyagot. Emellett a vizsgáztatók is nagyra értékelik majd, hogy utánajártál néhány érdekességnek.


5. Aludj eleget!

Fontos, hogy ne merítsd ki a szervezetedet. Ha túl sokat vállalsz egy napra, egy idő után a fáradtság meggátol abban, hogy hatékonyan tudj készülni a vizsgára. Félóránként szakítsd meg a tanulást néhány percre, hogy képes legyél optimális szinten tartani az éberségedet. Aludj eleget éjszakánként, és ülj neki frissen a tételeknek.


+1: Ne izguld túl!

Az érettségi mérföldkő az ember életében, ami nemcsak az előző négy évet zárja le, de a következő éveket is befolyásolja, hiszen a továbbtanulási lehetőségekre is hatással van. Nagy a tét, természetes, ha izgulsz, de a túlzott izgalom miatt akár le is blokkolhatsz a fontos pillanatokban. Tudatosítsd, hogy akkor sincs veszve semmi, ha nem sikerül életed legjobbját nyújtani ezen a napon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!