Szeged és környéke

2016.06.26. 20:10

Büdös van esténként Szegeden - ki szagosítja a várost?

Szeged - Büdös van esténként Szegeden - csak ennyi biztos. Hogy mitől, az már kérdéses. Három, trágyát kezelő céget kerestünk meg, egyikük szerint sem ők szagosítják a várost.

Timár Kriszta

– Borzasztó. A minap is majdnem rosszul lettünk a férjemmel. Az egész lakás tele van a szaggal – panaszkodott [namelink name="Földi Antalné Marika"] arra a trágyabűzre, amely a héten szinte mindennap elárasztotta a város egy részét. A Sándorfalva felől érkező átható szag azért is bosszantó, mert mindig esténként éri el a lakótelepeket, amikor az egész napos hőség után a panellakók szellőztetni szeretnének.


Gyors körkérdésünkből az derült ki, hogy Baktóban, Újrókuson, Makkosházon, a Vértónál, a Retek utcában, a Rókusi körúton, a Kossuth Lajos sugárúton, de még a Párizsi körúton is érződik a bűz. Minden évben szenvednek  ettől a jelenségtől azok, akik Szegednek ezen a részén laknak.

 

Galéria kép



Senki nem tudja, biztosan, mitől bűzlik a város


Megpróbáltuk kideríteni, kinek köszönhetjük.


– Mindig mi vagyunk azok, akik a témában elsőként célkeresztbe kerülünk, de nálunk nincs büdös – mondta el [namelink name="Laczi Róbert"], a Pigmark Kft. ügyvezető igazgatója. A Sándorfalvi út melletti telepe az egyik legnagyobb a környéken, ám ők az egyetlenek, akiknél a trágyamedence 100 százalékos lefedettségű. A telepen valóban nem érződnek szagok – mint a cégvezető elmondta, hatalmas anyagi ráfordítás van amögött, hogy a szegedieket ne zavarja az itt folyó munka.


Megkerestük a Zöldforrás Kft.-t is – a cég szokta a zöldáram előállítása után visszamaradó híg trágyát a földekre hordani. Bár injektálással egyből a talajba juttatják, ezek a munkálatok időnként érződnek a városban. [namelink name="Szurovecz Ernő"] igazgató azonban elmondta, még nem kezdték meg a trágyázást, arra csak az aratás után kerül sor.


Ezt követően tegnap felkerekedtünk és elindultunk a szag után. Nem is kellett sokáig keresnünk: a biogázüzem szomszédságában, a városhatár utolsó háztömbjeitől két kilométerre, a D&D Agro Kft. telephelyén már a bejáratnál orrfacsaró bűz csapta meg az orrunkat. A telepen 600 disznót tartanak.




– Ha a hőmérséklet 25 fok alatt van, semmi nem érződik. Nagy melegben viszont ez van – fogalmazott Dujmov Antal tulajdonos, aki azonban csodálkozott: miért pont most találtuk meg őket ezzel a problémával. Mint mondta, a cég 2004 óta működik,  eddig soha nem volt rájuk panasz.


– A disznókat szalmával almozzuk, amit naponta cserélünk. A trágyatárolónk nyitott, ezzel azonban nincs semmi probléma, hiszen erre a fajtára ez az előírás – magyarázta.


Hozzátette: a telepen jelenleg fiatal malacok vannak, amelyek kevés trágyát termelnek. Annak a kupacnak a szaga pedig, amelyet fölhalmoztak, már a saját, város felé néző kerítésüknél sem érződik, ahogyan a disznónevelő épületből áradó bűz sem. Azt azért éreztük olyan intenzívnek, mert közvetlenül mellette álltunk. Arra a kérdésre, mi van, ha megfordul a szélirány, a tulajdonos csak annyit mondott: nem tartja valószínűnek, hogy a szél kilométereken át viszi a disznószagot úgy, hogy azt a városban is erősen lehetne érezni.


A teleptulajdonos megjegyezte: a várostól távolabb van még egy telep, de ott csak 300 disznót tartanak. Arra a kérdésre, hogy ha egyiküktől sem jön a szag, vajon mit éreznek a városlakók, azt mondta, fogalma sincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!