Szeged és környéke

2016.06.20. 16:17

Mentőövet dob a város a szemétszállításnak

A jelek szerint idén nem szed be pénzt az új állami hulladékgazdálkodó cég. Emiatt a szolgáltatóknak sem tud fizetni a szemétszállításért. A cégek kénytelenek hitelt felvenni.

Dombai Tünde

Akkora a pénzügyi probléma a szemétszállításban, és az is bizonytalan, meddig tart, hogy a szegedi szolgáltató csak bankszámlahitel felvételével tud úrrá lenni a helyzeten – derül ki [namelink name="Szentgyörgyi Pál"] gazdasági alpolgármester közgyűlési előterjesztéséből. (Legutóbbi cikkünk a témáról 2016. május 26.: Összeomlás határán a szemétszállítás.)

A hitelfelvételhez ugyanis a városnak kezességet kell vállalnia, és erről csak a közgyűlés dönthet pénteken. Technikailag ezt úgy valósítja meg az önkormányzat, hogy a jelenlegi szolgáltatóból kiválik a lakossági szemétszállítás. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. mellett júliustól egy új, önálló és 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég kezd működni: a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. Az új társaságnak 50 milliós hitelkerete lenne, ezt a mostani döntéssel 200 millió forintra emelik. Ebből gazdálkodhat a cég szükség esetén év végéig.


– Megdöbbentő, hogy az önkormányzatok tiltakozása ellenére a kormány átszervezte a hulladékszállítást. Akkor is, ha mindenki tudta: működésképtelen lesz a rendszer – fogalmazott érdeklődésünkre az alpolgármester. – A legnagyobb kárvallottja a lakosság lehet, mert ha egyszer végre elkezd működni az állami kukaholding, akár négy-öt havi számlát is egyszerre kell majd kifizetni.

Törvény szerint ugyanis az új állami cég (a Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) kizárólag a számlázást és pénzbeszedést államosította. A kukaholding decemberig ugyanolyan gyakorisággal számláz, mint korábban a környezetgazdálkodás, vagyis kéthavonta. Mármint elméletileg. Csakhogy április óta egyetlen számlát sem bocsátott ki, mert még most közbeszereztetik a számlázási rendszert. Emiatt a szegedi szolgáltató az április óta elvégzett hulladékszállításért egy fillért nem kapott a kukaholdingtól. Azóta a honlapjuk, illetve a sajtóhírek alapján arra lehet következtetni, hogy idén már biztosan nem tudnak számlázni.


Szentgyörgyi Pál elmondta, a kukaholding bérszámlázással bízná meg a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft.-t. Erről a napokban szerződéstervezetet küldtek a szolgáltatónak. A részletekről még egyeztetnek. A megállapodás szerint jövő márciusig a holding nevében a szegedi szolgáltató állítaná ki és kézbesítené a számlákat, kezelné a tartozásokat és ellátná az ügyfélszolgálatot.

Késnek a kifizetéssel


Előleget kért az állami cégtől a Csongrád Megyei Településtisztasági Nkft., de semmi hírük a pénzről. A szegedi környezetgazdálkodás leányvállalata kisebb településeket lát el a Bács megyei Kelebiától a békési Battonyáig. Az áprilistól júliusig tartó három hónapra közel 60 millió forintot igényeltek, amit elméletileg havi részletekben kaphatnak meg. Ezt úgy számolták ki, hogy a holding feltételei szerint az év első három hónapjára kiszámlázott szemétszállítási díjaknak maximum a 60 százalékát kérhették. Addig, amíg a pénz megérkezik, ez a cég is a folyószámlahiteleiből él. Emellett egyelőre az ipari hulladékgyűjtésből és júliusig az újrahasznosítható hulladékokból van bevétele. Tartaléka már nincs a társaságnak, úgyhogy megállapodott a beszállítókkal, hogy később fizeti ki a számláit.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!