Szeged és környéke

2016.06.09. 15:30

Minden forint számít: júliusban indul az újabb roham a hűtőgépekért

Nem reprezentatív felmérésünkben egyetlen hűtőgépet találtunk, amellyel az Otthon Melege Programban hangsúlyozott, akár 50 százalékos támogatottság is elérhető. Csongrád megyében július 11-én indulhat a roham.

Korom András

Július elejétől akár 45 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást is kaphatunk hűtőgépcserére.


Az akció 4-én az Észak-Alföldön kezdődik, Csongrád megyében 11-én indul a roham. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező nyugdíjasok és nagycsaládosok a pályázati portálon keresztül nyújthatják be támogatási kérelmeiket. Ha marad pénz, akkor 13-ától mindenki pályázhat a megyéből, ha korábban nem cserélt valamilyen háztartási gépet támogatással.


A pályázatot 500 millió forint keretösszeggel nyitja meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az elnyert támogatás persze csak az egyik része a nyereségnek, a másik az energiatakarékosabb gépeknek köszönhető kisebb áramszámla. Magyarországon a tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbiek ennek akár a dupláját is.


Ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk 10 ezer forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőnél a duplája is lehet a megtakarítás, mondta az LG Electronics Magyarország szakértője a Pénzcentrumnak.

Kovács László szerint nagyon sok embernek minden forint számít. Fotó: Karnok Csaba

Kovács László szerint nagyon sok embernek minden forint számít. Fotó: Karnok Csaba

A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka, de A+ energiaosztályú készüléknél maximum 25, A++ esetén 35, míg az A+++ besorolású háztartási gépnél maximum 45 ezer forint. Adódik a kérdés, találunk-e normális hűtőt az adott kategóriákban, hogy maximalizáljuk a nyereséget.


Az Expert szegedi, Párizsi körúti kereskedőházában néztünk körül, s az alsó régióban találtunk is egy Candy márkájút, kereken 49 ezer 990 forintért, csak ezzel tudtuk kihasználni az 50 százalékos támogatást. A következő árlépcső az 59 ezer 990 forintos Whirlpool. – Van, akinek minden forint számít, de úgy gondolom, vásárlóink fele-fele arányban választanák a két hűtőt – mondja [namelink name="Kovács László"] üzletvezető.


Az A++ besorolásnál már elköszönhetünk a feles támogatástól, 70 ezerért nem volt hűtő, csak 85-ért egy Electrolux, majd a következő árlépcső a 99 ezer 990 forintos Beko. A legtakarékosabb besorolású háztartási nagygéphez akár 45 ezer forint is kapható, itt persze tovább romlik a támogatási arány, mert 150 ezer forint alatt nincs A+++ hűtő. – Ebben az árban viszont kettőt is tudunk kínálni, Gorenjét és Electroluxot, ezek azonban már ismert és jól csengő márkanevek – hangsúlyozza az üzletvezető. Az eladók már készülnek a rohamra, a 8 soros pályázati összefoglalót és a kibővített tájékoztatót is a kezébe nyomják a potenciális vevőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!