Szeged és környéke

2016.06.13. 16:20

Napi tizenkét kilométert úszik a kitűnő tanuló Tamara

Tóth Tamarának eddig minden bizonyítványa kitűnő volt, emellett az országos versenyeken a legjobb úszók között van. Pedig az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolába járó hatodikos lány élete tele van küzdelemmel: édesanyját, amióta az eszét tudja, betegen látja.

Timár Kriszta

Magyarország jó tanulója – jó sportolója 2015. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját vehette át személyesen Budapesten. [namelink name="Tóth Tamara"]. A hatodikos lány a legfiatalabb volt, akit meghívtak az ünnepségre, amelyet a legkiválóbb diákoknak szerveztek a fővárosban. Édesanyja, [namelink name="Makra Ágnes"] úgy fogalmazott: örül, hogy elismerték, amit a lánya tesz, mert bár önmagában az is nagy szó, ha valaki egyaránt sikeres a sportban és a tanulmányokban, Tamara élete ennél jóval összetettebb.


Az anyukáról lapunkban mi is többször írtunk már: egy gimnazistaként elszenvedett kullancscsípés után Lyme-kóros lett. A fertőzés az idegrendszerét és az ízületeit támadta meg. Bár a kórból kigyógyult, rengeteg más betegséggel kellett azóta is szembenéznie, combcsontdaganattól a sokkízületi gyulladásig. Utóbbi egy autoimmun betegség, amely miatt csillapíthatatlan idegfájdalmak gyötrik. Az asszonynak néhány hónapja volt a 13. nagyműtétje – lebénulni készülő lábát mentették meg az orvosok.

 

Az eddigi érmek. Fotó: Kuklis István

Az eddigi érmek. Fotó: Kuklis István

– Amióta az eszét tudja, Tamara azt látja, hogy fájdalmaim vannak és beteg vagyok. Sokszor úgy jön haza, hogy az az első kérdése, baj van-e, mert látja rajtam. Speciális étrenden él, és pontosan beosztott idő alapján zajlanak a napjai, amelyben csak rám számíthat, hiszen édesapja hét közben az ország másik felében dolgozik. Nekem kell elkészítenem a reggelit, megfőznöm az ebédet, mire hazaér, és télen elvinni a hajnali edzésekre, hogy a sötétben ne egyedül mászkáljon. De bizony sokszor volt, hogy nem bírtam felkelni, olyan rossz állapotban voltam. Ő ilyenkor sem hagyta ki az edzéseit.


Tamara napi 12 kilométert úszik. Hétfőtől szombatig 5.40-kor az uszodában indul a napja, majd iskola után még két órát edz. – Az írásbeli feladataimat általában edzés előtt igyekszem megcsinálni, így estére már csak a tanulás marad – mesélt napjairól a hatodik osztályt most végző lány. A SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában tanul, soha nem volt még négyese a bizonyítványaiban. Arra a kérdésre, nem érezte-e már néha, hogy túl sokat vállal, azt mondta: de igen, a tanulásból néha elege van. Az, hogy az úszást abbahagyja, fel sem merül benne. Váltóban országos bajnok, egyéniben országos harmadik a legjobb eredménye, 20-30 éves koráig medencében szeretne versenyezni, akár nemzetközi megmérettetéseken is.


– Nem hiszem, hogy a tanulásban ez hátráltatna. A Radnótiba készülök, onnan pedig orvosira szeretnék menni – beszélt terveiről. – Hiszem, hogy akár az egyetemet is el tudom végezni a versenyúszás mellett.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!