Szeged és környéke

2016.06.04. 12:37

Úgy szívják magukba az idegen nyelvet, mint a szivacs

Csongrád megye - Csak összezavarja az idegen nyelv az óvodásokat! Nem lehet elég korán elkezdeni a nyelvtanulást! E két szélsőséges véleményt fogalmazták meg olvasóink a kisgyermekkori nyelvtanulással kapcsolatban.

Szabó C. Szilárd

Francia az alap


A világ egynegyede – a törzsi nyelveket is beleértve – született kétnyelvű. Ha az iskolai nyelvoktatást is beleszámítjuk, akkor már a világ fele kétnyelvű – mondta Hugues Denisot. Hangsúlyozta, az angol szókincs 40–60 százaléka a franciából származik. Ezért könnyebb angolul megtanulni, és az olasz- vagy spanyolnyelv-tanulásban is segít, ha valaki először franciául tanul. Elmondta, most tanul magyarul, és teljesen másképpen kell gondolkodni, ezért egy óra után olyan, mintha egy konzervnyitóval nyitnák fel a fejét.

– Utánzással, játék közben tanulják a nyelvet. Mint a szivacs, úgy szívják magukba a tudást – állította [namelink name="Domokos Andrea"] óvónő, aki a városi fenntartású Hunyadi téri óvoda német nemzetiségi csoportjában tanítja a kicsiket. Ez a szegedi óvoda valódi multikulturális intézmény, a három magyar mellett ugyanis két nemzetiségi csoport – német és szerb – is működik már tizenhat éve.


 – Nálunk nemzetiségi nevelés, és nem nyelvoktatás folyik. A magyar az alap, és arra épül a német nyelv – hangsúlyozta az óvónő, aki szerint szabadon szárnyalnak a gyerekek, amikor verselnek, énekelnek, és ugyanúgy tanulnak idegen nyelvet, mint ahogyan az anyanyelvüket. Pár éve egy Németországból érkezett kisfiú járt a csoportjába, aki egy szót sem tudott magyarul.


– Egy év elteltével már gyönyörűen beszélt a nyelvünkön. Majd Franciaországba költözött a családja, ahol megtanult franciául. Aztán Spanyolországba mentek, ahol spanyolul is megtanult. Most megint Németországban élnek – mondta Domokos Andrea. A megyében a Hunyadi téri az egyetlen német nemzetiségi óvoda, amelyre az óvónő szerint nagy az igény. Korábban harmincan is voltak a csoportban, most huszonketten járnak. – Ez az ideális. Azért is csökkent a létszám, mert sokan kimentek a családjukkal külföldre – mondta az óvónő.

 

A szegedi Hunyadi téri óvodában Dukic-Stantic Natalija és Tóth Mónika tanítja szerbre a kicsiket.  Fotók: Frank Yvette

A szegedi Hunyadi téri óvodában Dukic-Stantic Natalija és Tóth Mónika tanítja szerbre a kicsiket.

Fotók: Frank Yvette

A szintén önkormányzati Nádor utcai óvodában tavaly október óta ismerkedhetnek a gyerekek a kínaival. [namelink name="Szél-Varga Erzsébet Fanni"] óvodavezetőtől megtudtuk, jelenleg heti egy alkalommal fél órában tanulja húsz gyermek játékos formában a kínait a szegedi Konfuciusz Intézet anyanyelvi tanárától, és az óvó nénitől, aki szintén beszél kínaiul, mert az intézetvezető [namelink name="Mohr Richárd"] felesége. A gyerekek megtanulnak kínaiul köszönni, bemutatkozni, mondókákat tanulnak.


– A kicsiknek több idegen nyelvet is lehet egyszerre játékosan tanítani – állította [namelink name="Hugues Denisot"]. A kisgyermekkori idegennyelv-oktatás nemzetközileg elismert szakembere öt nyelven, franciául, angolul, spanyolul, németül és hollandul beszél, és huszonhat éve tanít óvodákban és iskolákban a saját módszerével, amelynek alapja Howard Gardner amerikai pszichológus elmélete. A budapesti Francia Intézet és francia nagykövetség oktatási attaséja nemrégiben a szegedi Alliance Française székházában tartott előadást a témában.

 

– Európában Franciaországban oktatják a legtöbb, tizenhat idegen nyelvet az óvodákban és iskolákban. 93 százalékban az angolt választják, de ezenkívül felkínálnak más nyelvet is, főleg a szomszédos országok nyelvét. Ez egyértelműen gazdasági, nem pedig kulturális érdek – hangsúlyozta a szakember, aki szerint két idegen nyelv ismerete már alap a világban, éppen ezért sok helyen már három nyelv az elvárás. Az Európai Unió is a háromnyelvűséget erősíti.


– Nagy álmunk, hogy pályázati pénzből szervezhessünk nyelvi tehetséggondozást. Addig is önkéntes alapon jelentkezhetnek a gyerekek – közölte a csongrádi óvodák igazgatója, Berkes Péterné.


– Szeptemberben szoktuk meghirdetni a lehetőséget. Az angol iránt mindig nagy az érdeklődés, próbálkoztunk némettel is, de nem jött össze egy csoportnyi gyerek. Arra mindig odafigyelünk, hogy az óraadónak legyen pedagógiai végzettsége és a nyelvtudást igazoló papírja – árulta el. Szentesen szinte minden óvodában van nyelvoktatás. A felsőpárti körzetben angol, mondta az intézményvezető, [namelink name="Geréné Dunaháti-Vas Márta"].


– A gyerekek önkéntes alapon íratkozhatnak be, főként a nagycsoportosok közt hirdetjük meg a lehetőséget. Olyan ügyesen, hogy időnként fellépnek a nyelvtagozatos Deák-iskola rendezvényein. Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mert több tagintézményünkben ingyen oktat egy nyugdíjas volt kolléganőnk – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!