Szeged és környéke

2016.07.14. 09:50

Többen nyomorból nyomorba kerültek: bejelentett lakcím nélkül nincs támogatás

Több tucat roma és nem roma család él lakcím nélkül Szegeden, így a lakhelyhez kötött támogatásokra nem jogosultak. Nem jár a gyermekvédelmi támogatás, az étkeztetési támogatás sem. Mindez a gyerekeket sújtja a legjobban.

Szlavkovits Rita

– Vannak egy jó páran, akik üres zsebbel oldalogtak vissza Szegedre – meséli Kovács Gusztáv, aki a Cserepes soron lakik. Itt is több jogcím nélküli beköltöző él, de városszerte akad ilyen helyzetben lévő: jut a lakótelepekre és a belvárosra is. Kovács Gusztáv bérleti jogviszonya rendezett.


– Nem fognak a kamerájuk elé állni. Attól félnek, hogy azonnal elviszik a gyerekeket, pedig valahogy segíteni kellene rajtuk. Ők is szegediek, csak tíz éve kaptak pénzt, hogy másutt vegyenek rajta házat – mondja Kovács Gusztáv, aki a tíz évvel ezelőtt történtekre utal.


2005-ben ugyanis az önkormányzat 29 millió forintból házakat vásárolt Jánoshalmán, Öcsödön, de a romák ezekre a településekre költözve romokat kaptak a számukra biztosított pénzből, illetve az új lakóhelyük önkormányzatai és a helyiek nem szívesen fogadták őket. Nagyobb nyomorba kerültek végül, mint amilyenben a szegedi repülőtéri épületekben éltek korábban. A legtöbben közülük visszajöttek Szegedre – a Cserepes sorra, önkényes lakásfoglalóként, jogcím nélkül. Jól átverték sokukat, azért szállingóztak vissza – osztotta meg velünk véleményét Kovács Gusztáv.


– Visszajöttünk. Hát hova mehettünk volna? – kérdezi egy ötvenes éveiben járó asszony, aki valóban nem árulja el a nevét, és fényképet sem készíthetünk róla. – De most sem jó. Bár van fedél a fejünk fölött, a gyerek mégsem tudott iskolába menni, mert az a város túlsó felén van, bérlettámogatást meg étkezési támogatást viszont nem kapunk az önkormányzattól, mert nincs bejelentett lakcímünk. Munkám hol van, hol nincs, de inkább nincs. Ha el tudok helyezkedni, akkor a kht.-nál, közmunkásként, úgy pár hónapra. Kilátástalan – mondja az asszony.

 

Bejelentett lakcím nélkül nincs támogatás - galéria. Fotó: Kuklis István

A szegedi Cserepes soron majd háromszázan élnek. A lakások egyharmada önkormányzati, egyharmada magántulajon, a maradék házak majd mindegyikében jogcím nélküli lakók élnek. Az antiszegregációs tervben az szerepel, hogy 2014-ig nemcsak a lakók, de a lakások számát is csökkentik, 2029-ig az egész telepet felszámolják. De hiába számolják fel a Cserepes sori lakásokat, ha lakcím nélküliként városszerte élnek romák és nem romák.


Nagy Mihály, a szegedi cigány önkormányzat elnöke szerint a lakcím nélküliek lakcím hiányában sem támogatást, sokszor pedig munkát sem kapnak, így egy örvénybe kerülnek. Aláírásokat gyűjtöttek, két hónappal ezelőtt petíciót juttattak el a polgármesterhez, hogy találjanak a helyzetre valamilyen megoldást. Válasz eddig nem érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!