Szeged és környéke

2016.08.03. 11:57

Felbujtás a vád a parkolóbérletes ügyben - Mózes Ervin: Képtelenség az ügyészség álláspontja

Közel húsz éve ismert az ügyészség és a közvélemény előtt, hogy más nagyvárosokhoz hasonlóan Szegeden is ingyen kapnak parkolóbérletet a képviselők, rendőri vezetők, bírák és ügyészek a közfeladatuk ellátásához. Úgy néz ki, ez csak Szegeden törvénysértő, ahol már hat gyanúsítottja van a parkolóbérletek ügyében négy éve folyó nyomozásnak. Felbujtással vádolják Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábor kabinetvezetőt.

Szabó C. Szilárd

Négy éve nyomoznak a szegedi ingyen parkolóbérletek ügyében, amelyből rendre napvilágra kerül néhány részlet. A legújabb fejleményekről Mózes Ervin nyilatkozott lapunknak.


– Az ügyészség hűtlen kezeléssel vádolja a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetőit és a volt parkolási üzletágvezetőt, mert álláspontja szerint az SZKT 2008 és 2012 között jogszerűtlenül, ingyen adott parkolóbérletet a városért dolgozó országgyűlési és önkormányzati képviselőknek, valamint a polgármesteri hivatal magas beosztású köztisztviselőinek és egyes állami szervek vezetőinek, akik közfeladatuk ellátásához kapták a parkolóbérletet az SZKT vezetőjétől – közölte Mózes Ervin. A címzetes főjegyző elmondása szerint ez utóbbi hivatalos személyek között vannak rendőri vezetők, alkotmánybíró és kormányhivatalvezető is. Összességében ezekben az években több jelenlegi kormánypárti politikus kapott bérletet, mint baloldali.


A címzetes főjegyző hangsúlyozta, két évtizede folytatott gyakorlatról van szó, melynek során a jelenleg is hatályos közgyűlési rendelettel egyezően kedvezményes parkolási bérlettel segítik például az önkormányzati képviselők munkáját.


– Bárki is irányította Szegedet az elmúlt húsz évben, az volt a gyakorlat, hogy a közgyűlés az SZKT igazgatóját jogosította fel, hogy többek között az önkormányzat vagyonrendelete alapján 50 millió forintos ügyletenkénti vagy egyedi értékhatárig döntéseket hozzon, például döntse el, kinek ad parkolóbérletet – hangsúlyozta a címzetes főjegyző. A nagyságrendről szólva Mózes Ervin cáfolta a 100 milliós értéket. Elmondta, ez évente körülbelül 8 millió forint volt, ami a cég parkolási bevételeinek 1 százalékát sem érte el. Az ingyenes parkolóbérletet eleinte 70, később – a közgyűlés létszámának csökkentésével – 65 ember kapta. A címzetes főjegyző szerint a cégvezetők minden esetben törvényesen jártak el.


Mózes Ervin szerint nem következetes a nyomozó hatóság és a nyomozást felügyelő ügyészség álláspontja. – A cégvezetőket hűtlen kezeléssel, Solymos László alpolgármestert, Kalmár Gábor kabinetvezetőt és engem pedig felbújtással vádol az ügyészség. De nem vádolja az SZKT igazgatóit abban az esetben, amikor ugyanilyen konstrukcióban ingyen biztosítottak parkolóbérletet a rendőrség gépjárműveire vagy jelentős kedvezményt, gyakorlatilag ingyenes parkolási lehetőséget adtak az Arany János utcai parkolóházban az ügyészség és bíróság alkalmazottainak – mondta Mózes Ervin.


– A városházán nem született döntés arról, ki kapjon parkolóbérletet. A vezetői értekezlet javaslatot fogalmazott meg az SZKT igazgatójának, és ezt írtuk alá mi hárman – indokolta a címzetes főjegyző, hogyan kerülhettek bele az eljárás alá vontak körébe. Elmondta, részletesen indokolt panaszt tettek a gyanúsítás ellen, amire azt válaszolta az ügyészség, hogy „az általunk megfogalmazott parkolóbérlet-kérés vonatkozásában jogszabályi tiltás nem áll fenn." – Tehát kérni nem jogszabályellenes. Mint ahogy az sem volt jogszabályellenes, hogy a törvényszék elnöke, a megyei főügyészség vezetője vagy a rendőrfőkapitány kértek munkatársaik számára parkolóbérletet. Ha nem áll fenn jogi tilalom a kérés vonatkozásában, az SZKT igazgatójának pedig jogi felhatalmazása van ingyen parkolóbérletet adni, akkor milyen szabályt szegtünk meg? Nem értjük. Nonszensz a jogértelmezés. Képtelenségnek tartom az ügyészség álláspontját – mondta a címzetes főjegyző.


Korábban


Az ügyészség hat ember ellen vádat emelt a szegedi önkormányzat által 2008 és 2012 között  ingyenesen és jogellenesen kiosztott parkolóbérletek ügyében -tájékoztatott a Csongrád Megyei Főügyészség.


Szanka Ferenc közölte, a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség az  érintetteket több rendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen  kezelés bűntettével vádolja.  


A városi tulajdonban levő, parkolási rendszert üzemeltető  gazdasági társaság egymást követő két ügyvezetője, egy  üzletágvezetője, valamint három, az önkormányzat részéről eljáró  ember - köztük egy választott politikus - a vádirat szerint mintegy  negyvenmillió forint vagyoni hátrányt okozott a cégnek, illetve a  városnak azzal, hogy 2008 és 2012 között több mint háromszáz  kombinált bérletet adott ki ingyenesen.  


A vádirat szerint az önkormányzatnál évente vezetői  értekezleteken döntöttek arról, hogy kik azok az önkormányzattal,  illetőleg a polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló emberek,  akik ingyenes kombinált parkolóbérletet kaphatnak. 2013. január  1-jén lépett hatályba az a közgyűlési rendeletmódosítás, amely  jogszabályi alapot teremtett a parkolóbérletek ingyenes átadására.  Azt megelőzően azonban semmilyen jogszabály vagy egyéb rendelkezés  nem tette ezt lehetővé - tudatta a csoportvezető ügyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!