Szeged és környéke

2016.08.06. 11:52

Hiányoznak az árak a kézi autómosók többségében

Csongrád megye - Aki nem a saját udvarában vagy a gépi mosóban tisztítja az autóját, az a kézi autómosóba viszi. Sok aprópénz sokra megy, márpedig az árak néhol hiányoznak. Holott kötelező lenne.

Dombai Tünde

Tudta-e?


Ha nem a lakóhelyünkhöz legközelebbi kézi autómosót választjuk, úgy érdemes összehasonlítani a mosókat, hogy teszteljük.

1.: Tényleg folyik hab a habos mosásnál?

 2.: Mosáskor érzékelhető a meleg víz a cső végén?

 3.: Vakszolás után jelentkezik vízlepergető hatás? A foltmentes száradás érdekében célszerű letörölni az autót, vagy öt percet várni, hogy megszáradjon. A menetszél foltosan szárít!

– Egy hónapos a jogosítványom. Apuval gyakoroltam ezen a kölcsönautón, és mielőtt visszaadjuk, lemossuk, letöröljük. Poros volt, csak 400 forintot dobtunk be – mondta tegnap a Renault szárítása közben a Szabadkai úti kézi autómosóban [namelink name="Kiss Zsófi"].


A családi autót kéthavonta mossák, amikor már jól látszik rajta a különbség mosás előtt és után.  [namelink name="Szilágyi Zsombor"] hetente viszi kézi mosóba a Mercedesét. Alkalmanként egy ezrest költ a kocsijára áztatástól a viaszos öblítésig, a szárítást pedig a menetszélre bízza. Van pluszszolgáltatás is, amit másutt nem látott: a bogároldó permet. Ezzel mosás előtt fellazítható a madárpiszok és a rászáradt rovarmaradvány.


Miközben [namelink name="Huszár Zoltán"], a mosó munkatársa megmutatja a használatát, hozzáfűzi, sok kuncsaftot ezzel a pluszszolgáltatással fogtak meg. És a személyes jelenlétével, különben minden mosó a saját módszerére esküszik, legyen az samponos, száraz poros vagy aktív habos.

 

Hiányoznak az árak a kézi autómosók többségében. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Különlegességet a feliratokban is találtunk ennél a mosónál: egy százasért és egy euróért is ugyanannyi ideig lehet mosni. Ezt azok kedvéért írták ki, akik feltétlenül a külföldi aprójukat akarják bedobálni az automatába. A berendezés ugyanis nem érzékel különbséget a forint és az euró közt.


A Kereszttöltés utcai benzinkúthoz az erős nyomású mosó miatt hordják járművüket az általunk megkérdezett autósok. A Szőregi úti szolgáltató vendégei a mosó- és a hablándzsára esküsznek. Ezekkel, úgy látják, alaposabb a tisztítás.

 

Nem általános, hogy a vállalkozások kiírják, mi mennyibe kerül. A többség azonban rendesen feltünteti, mi fér bele egy százasba. Ahol nem, ott a benzinkutas személyesen vagy a vállalkozó a táblán jelzett telefonszámon készségesen tájékoztat. Olyat is találtunk, ahol az automata minden műveletet külön áraz, vagyis előmosásból, mosásból és öblítésből is különböző hosszúságú fér bele a tarifába.


– Mint minden más szolgáltatásnál, az autómosónál is tájékoztatni kell az árakról. Ez ugyanolyan, mintha a benzinkútnál találomra kellene benzint vagy gázolajat tölteni – mondta érdeklődésünkre [namelink name="Horváth Károly"], a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő békéltető testület elnöke. A fogyasztó a hiányosságokról bejelentést tehet a fogyasztóvédelemnél, és akkor a hatóság kivizsgálja. Konkrét eset kapcsán a békéltető testülethez fordulhatunk. Ők – a szolgáltatók magatartásától függően – legfeljebb ajánlást tehetnek, de az eljárásaik zömét siker koronázza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!