Szeged és környéke

2016.08.25. 16:24

Jubileumi halünnep Szegeden - három napon át fő a halászlé a Tisza mindkét oldalán

Huszadik alkalommal rendezik meg jövő hét végén a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált Szegeden. Az étel mellett sztárvendégek, kiállítások és tűzijáték színesíti a háromnapos halünnepet.

A. T. J.

– Még húsz-harminc év, és átadjuk a stafétát a következő generációnak – kezdte a csütörtöki sajtótájékoztatót Frank Sándor, a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál megálmodója. Jövő hét végén, szeptember 2. és 4. között huszadik alkalommal rendezik meg a halünnepet a Tisza két oldalán az újszegedi Partfürdőn és a Huszár Mátyás rakparton.


Frank elmondta, húsz évvel ezelőtt az átlag szegedi 2,9 kilogramm halat evett egy évben. Ez a szám napjainkra 8-9 kilóra emelkedett. – Egy egészséges élelmiszert, a halat szerettük volna népszerűsíteni, azt hiszem, ez sikerült – tette hozzá a csárdagazda.


Papós Zoltán, a rendezvény marketingese a fesztivál programjait ismertette. – Az elmúlt húsz év legnépszerűbb előadói térnek vissza Szegedre: itt lesz az Irigy Hónaljmirigy, Nótár Mary és az R-GO. A tűzijáték szombaton 21 órakor kezdődik – sorolta.


A fiatalokra gondolva meghívták a Face Teamet, a kosárlabdázás artistáit, akik a Móra Ferenc Múzeum lépcsőjénél mutatkoznak be. Idén újdonság a Szegedi Nemzeti Színház operett és musical produkciója, amire szombaton 20 órakor kerül sor.


– Nincs olyan téma a városban, amihez ne tudnánk csatlakozni, most nyolcadik alkalommal teszünk így – fogalmazott Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár vezetője. – A halünnep a régi Szögedében című kiállításon Ferenc József 1857-es látogatását elevenítjük fel, amikor a halászok a királyi pár tiszteletére népünnepélyt rendeztek. A tárlaton ezenkívül az 1916. szeptember 25-én, a zsírtalan napon bemutatott három éttermet – a Kass vigadó, a Tisza étterem és a Próféta vendéglő – lehet megismerni.


A fesztiválon a Magyar Honvédség Csongrád megyei katonai szervezetei és a Szegedi Hadipark tizenkét haditechnikai eszközt mutat be.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!