Szeged és környéke

2016.08.30. 09:33

Korlátozott vétójogot az iskolák tantestületeinek! - mondja az LMP

Helyben sokkal jobban megítélhető egy jelölt felkészültsége, éppen ezért a tantestület véleményének figyelembevétele nélkül nem biztosítható szakmailag megalapozott döntés.

Az LMP Csongrád megyei elnöke, Csiszár Zoltán jegyzi a sajtóközleményt, amely a Deák gimnázium igazgatóváltására reagál. Megírtuk: ma 17 órára demonstrációt szerveztek az iskola tanulói: az ellen tiltakoznak, hogy olyan igazgatót neveztek ki az intézmény élére, akit a tantestület legkevésbé támogatott.


"Sajnos túl gyakran halljuk ahhoz, hogy elszigetelt jelenségnek tekinthessük azt, ami éppen most történik a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban is. Az iskolai tantestületeknek bár véleményezési joguk van, de gyakorlatilag rendre figyelmen kívül hagyja azt az EMMI, holott a kinevezett új igazgatónak a tantestülettel együtt kellene sikeres, hatékony közösséget kialakítania. Helyben sokkal jobban megítélhető egy jelölt felkészültsége, éppen ezért a tantestület véleményének figyelembevétele nélkül nem biztosítható szakmailag megalapozott döntés, ami így az oktatás minőségét, ezáltal a gyerekek jövőjét "fenyegeti". Ezért az LMP Csongrád megyei területi szervezete indítványozza, hogy a fenntartói, munkáltatói érdekek mellett, a tantestület akaratát is figyelembe vevő új szabályozás szülessen. Egy ideális világban a tantestületek többségi szavazattal választhatnák meg vezetőjüket. Ezért egy ebbe az irányba mutató lépésként, azt javasoljuk, hogy ha egy tantestület legalább kétharmada egy jelölttel szemben foglal állást, akkor az ne legyen még ideiglenesen sem kinevezhető az adott intézmény élére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!