Szeged és környéke

2016.09.04. 00:06

Halfőzők népesítették be a Partfürdőt

Bajai, savanyú káposztás halászlével és ,,zalai malachallal" is találkoztunk szombaton az újszegedi Partfürdőn, ahol a hagyományos főzőversenyt rendezték. Az egyik csapat mákos tésztával és tejberizzsel készült.

A. T. J.

Egyetlen bátor emberrel találkoztunk szombaton az újszegedi Partfürdőn, aki bajai halászlevet készített a  XX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál kísérőrendezvényén, a hagyományos főzőversenyen. A kecskeméti származású, bajai rokonokkal rendelkező Kirikovszky Zoltán nem árult el titkokat, azt mondta, a hal minősége a fontos és az, hogy nem szabad túlvizezni a halászlevet.

Az idő az előző évivel ellentétben kiváló volt, kegyetlenül tűzött a nap a főzőkre. A tavalyinál idén valamivel kevesebb csapat ragadott fakanalat, de a hangulatot ez nem befolyásolta. Az algyői Szalma Tóni csapatánál négy bográcsban főtt a halászlé, miközben az asszonyok a kárászt, keszeget, pontyot, süllőt és harcsát paníroztak. – Mi mákos tésztával és tejberizzsel készültünk – viccelődött Szalmáné Simon Éva, aki nem árulta el hány kiló hallat hoztak.

 

Sárkányhajósok és szakácsok is megmérkőztek a halfesztivál második napján



Míg sok helyen a tüzelőt aprították, vagy az alaplevet passzírozták, a Konfuciusz Intézet standja előtt már hosszan kígyózott a sor. A Konfuciuszosok ingyen kóstolóval kedveskedtek a látogatóknak. – Savanyú káposztával, kínai fűszerekkel és tengeri hallal készült a leves – árulta el Mohr Richárd, az intézmény igazgatója. A savanyú-csípős ízvilág sokaknak elnyerte a tetszését.


A Hansa-Kontakt Kft.-nél 14 bográcsban főzték a halászlevet. A Tisza partján pedig további halas finomságokon dolgozott Muhari Gábor. Az amatőrt szakács tíz éve főz, szombaton füstölt hallal, keményfán sült ponttyal és halraguval kedveskedett a nagy számú kollektívának és ismerősöknek. A pontyok 2-2,5 kilósak, 20 percig készültek, miután mustáros tejfölös és barbecue szószban pácolódtak. A halragut a gomba, paprika, hagyma és ponty darabok mellett juhtúró bolondította meg.

– A világ legegyszerűbb étele a halászlé: makói hagymából, erdélyi sóból és szegedi halból készül – magyarázta Mocselini Rudolf, rendezvényszervező, az Ördögszekér Bt. vezetője, miközben segítőjével az alaplevet passzírozta.


A Tisza Lajos Közéleti Egyesület a halételek mellett igazi különlegességgel csábította az érdeklődőket: Kövesi Csaba-féle  „zalai malachalat", azaz faszénen sült malacot készítettek. A páccal és magyaros fűszerekkel ízesített ételt közel hat órán át forgatták a parázs fölött.

 

Sárkányhajósok és szakácsok is megmérkőztek a halfesztivál második napján - Galéria

 

Szombaton délután Notár Mary lépett fel. Idén újdonság a Szegedi Nemzeti Színház operett- és musicalprodukciója, amire szombaton 20 órakor került sor. A fiatalokra gondolva meghívták a Face Teamet, a kosárlabdázás artistáit, akik a Móra Ferenc Múzeum lépcsőjénél mutatkoztak be.


Vasárnap az R-GO 19.30-as koncertje után 21 órakor tűzijátékkal és lézershow-val ér véget a háromnapos halünnep.



 

" data-show-text="false" data-width="660">

" class="fb-xfbml-parse-ignore">

Halfesztivál élőben!!!

Közzétette: Dronair – 2016. szeptember 3.

" data-show-text="false" data-width="660">

" class="fb-xfbml-parse-ignore">

Halfesztivál V2

Közzétette: Dronair – 2016. szeptember 3.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!