Szeged és környéke

2016.09.29. 11:00

Vaspondrók, poloskák árasztják el a házakat

Vaspondrók lepték el Sziksósfürdőt. A szegedi üdülőterületen két hete tart a bűzlő, féregszerű állatok inváziója - két éve Mindszenten volt ugyanez a helyzet. Idén ismét elszaporodtak a poloskák is.

Szabó C. Szilárd

– Milliószám jönnek reggel és este az elhanyagolt csatorna és szántóföld felől a vaspondrók, amelyek napközben eltűnnek – mondta Farkas Irén, aki 2008 óta lakik családjával Sziksósfürdőn. Az ezerlábúnak is hívott, 2-4 centis, szerves anyaggal táplálkozó, féregszerű ízeltlábúak megkeserítik a Mandula és Cseresznye utca lakóinak életét, ellepik a teraszokat, a házfalakat, és a lakásokba is bemásznak a réseken.


Farkas Irén elmondása szerint két hete tart a vaspondró-invázió. A fiatal nő már a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-től is kért segítséget, ahonnan azt a választ kapta, hogy mivel a vaspondrók teljesen ártalmatlanok az emberre, és nem veszélyesek az egészségre, így nincs szükség és lehetőség sincs a tömeges elpusztításukra.


Van, aki forró vizet, más hipót locsol rájuk


– Változatos módszerekkel próbálják kivédeni az itt lakók a gusztustalan férgek támadását: van, aki forró vizet, más hipót locsol rájuk. Én minden reggel összesöpröm és agyontaposom őket. Iszonyatos bűzt árasztanak – magyarázta Farkas Irén. Elmondta, korábban is voltak vaspondrók a Szikin, de korántsem olyan mennyiségben, mint az idén. – Szerencsére az emeleten alszunk, oda még nem másztak fel, de az alsó szinten, a nappalinkban már többet is találtam. Nem szeretnék úgy ébredni, hogy az arcomon mászik egy vaspondró. Már a hétéves kislányom is retteg tőlük, és kérdezi, ugye, nem másznak be az ágyába? – mondta Farkas Irén, aki kedden kihívott egy rágcsáló- és rovarirtó céget.

Vaspondrók, poloskák árasztják el a házakat - galéria (Fotó: Karnok Csaba)


Egyre ellenállóbbak


– Vaspondró mindig volt, és mindig lesz. Ezeket nem lehet teljesen kiirtani, csak gyéríteni. Ugyanolyan időszakos állatok, mint a poloskák és a bodobácsok – mondta a szakember. Horváth István, a Fedora Plus Kft. ügyvezetője szerint a mezőgazdasági kártevők egyre toleránsabbak a növényvédő szerekkel szemben. A vaspondrók egyébként két éve Mindszentet árasztották el, azóta is fölbukkannak időről időre. Az ezerlábúak a hideg idő beálltával tűnnek el véglegesen, tíz fok alatt ugyanis szünetel az életműködésük.


Horváth István kedden egészségügyi méreggel kezelte le a Farkas család házát, amellyel szerdára megtizedelte a vaspondróállományt. Azt azonban hangsúlyozta, a szerrel csak elpusztítani tudják az ezerlábúakat, de nem tudják távol tartani a háztól.

 

Vaspondrók, poloskák árasztják el a házakat - galéria (Fotó: Karnok Csaba)


A klímaváltozás az oka


Idén az egész megyében sokan panaszkodnak a rengeteg poloskára és darázsra is. – A kártevők elszaporodásának, tömeges megjelenésének a klímaváltozás az oka. Nincs meg a természetes fluktuációjuk, mert már éve óta nem volt igazán hideg tél. A poloskáknál hasonló a helyzet, mint a vaspondróknál. Nem lehet őket teljesen kiirtani – mondta a szakember. Horváth szerint a poloska elleni védekezés legjobb módja a szúnyogháló. Javaslata szerint Chemotoxot is lehet a nyílászárók résébe, keretébe fújni. A poloska is eltűnik a hideg idő beálltával. Augusztusban sokan darazsak miatt is hívták a rovarirtókat. A szakember szerint az egyik helyen betegséget is terjesztettek a darazsak, mert akit megcsíptek, orbáncos lett. A panelba a csótányok, a belvárosi téglablokkos házakba pedig a svábbogarak és hangyák miatt hívják leginkább a szegedi céget.

 

Tudta?


Zöld, büdös, és az utóbbi hetekben tele van vele – jobb esetben kívülről – az ablak. Mi az? A mezei poloskáról beszélünk, amely a hideg közeledtével megkeseríti a városlakók életét. A bogarak minden lehetőséget megragadnak, hogy bekerüljenek a lakásba, ahol aztán hangos zümmögéssel repkednek és csapódnak a falnak, ha pedig leütjük vagy megijesztjük, iszonyatos szagot hagynak maguk után.


Jó hír, hogy a mezei poloska se nem szaporodik, se nem tesz kárt a lakásban, ettől azonban tény, hogy idegesítő jószág. A tél közeledtével egyes térségekben sajnos inváziószerű mennyiségben is megjelenhetnek, céljuk, hogy meleg helyen tudjanak áttelelni. Magyarországon 2002-ben jelent meg ez a faj, amely egyébként eredetileg trópusi és szubtrópusi kártevő. Természetes ellensége szaga miatt nincs. A védekezés egyetlen módja a szúnyogháló, illetve érdemes a kint szárított ruhákat is ilyenkor már átnézni, mielőtt a lakásba kerülnek, ugyanis azokon is előszeretettel bújnak meg. Ha mégis bekerülnek otthonunkba, a legjobb, ha óvatosan befogjuk, majd szabadon engedjük őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!