Szeged és környéke

2016.10.03. 14:11

Bezárta szegedi üzletét a város borának készítője

Tavalyelőtt és idén is Szeged Város Borává választották Balla Géza Fekete Leánykáját, a vállalkozó most mégis bezárta szegedi szaküzletét. Nehéz úgy versenyezni, hogy a hipermarket olykor olcsóbban tudja adni a bort, mint maga a termelő.

Bakos András

Bezárt [namelink name="Balla Géza"] szegedi, Szent Mihály utca 1. alatti borszaküzlete. Az ismert borász 2013 augusztusában nyitotta meg ezt a vinotékát, sajátjai mellett anyaországi és határon túli kollégáinak italait is kínálta. Ahogy akkor lapunknak elmondta, bizakodó, látva, hogy a minőségi bort fogyasztók között évről évre több a fiatal. Remélte, azoknak a termelőknek, akik a vendéglátáson keresztül nyitnak a fogyasztók felé, előbb-utóbb megtérül a befektetett munkájuk (2013. augusztus 17.: A borpiac megteremti Nagy-Magyarországot).


A szakmai siker nem is maradt el. Balla Géza Fekete Leánykájának két egymást követő évjáratát Szeged Város Borává választották 2014-ben és 2016-ban. A bortéka azonban három év működés után most bezárt.


– A boraink kaphatók más szegedi üzletekben és áruházakban is, és az a tapasztalat, hogy a fogyasztóknak kényelmesebb az élelmiszer megvásárlásakor megvenni ott, mint eljönni a tékába – indokolta döntését Balla Géza. – A nagy üzletek megtehetik, hogy reklámszempontok alapján időnként úgy akciózzanak, hogy a saját áraimnál is olcsóbban kínálták a boraimat. Így lényegében magamnak teremtettem konkurenciát. Az üzlet nem a miénk volt, béreltük, magas volt a költsége. Ez áll a döntés hátterében.


Akik rálátnak a bor szegedi piacára, részben hasonlóképp látják: a minőségi bor fogyasztóinak viszonylag kis rétege jár külön szaküzletbe. Ugyanakkor a vinotékák világában is megfigyelhető a globalizáció. „Jönnek a nagy lovak, és letapossák a füvet" – mondta egy hozzáértő. Vannak nagy, több üzletet fönntartó cégek, amelyekkel szemben a kisebbek nehezen boldogulnak, akkor is, ha nem várják a sült galambot, hanem rendezvényeket szerveznek, megkeresik a vásárlóikat. Szegeden sok lett a borszaküzlet, és Balla Gézáé – ez is többek véleménye – nem is volt igazán jó helyen.

Névjegy

Balla Géza a kolozsvári kertészeti egyetemen diplomázott, 2004-ben doktori címet szerzett borászatból. A marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem Kertészeti Kar Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője. 1999-ben alapított saját vállalkozást. Arad-hegyaljai, ménesi birtoka 105 hektáron termeszt szőlőt, főként hagyományos Kárpát-medencei fajtákat. Első határon túliként választották a Pannon Bormíves Céh tagjai közé. Magyar állampolgár, és felesége révén szegedinek is számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!