Szeged és környéke

2016.10.28. 09:50

Üresek a pavilonok a nagyállomáson

Évek óta nem lát senki fantáziát a szegedi nagyállomáson kialakított és szemre igen tetszetős pavilonok működtetésében. Nemrég már az a hírlapos is bezárt, amely a főbejárat mellett működött.

K. G. G.

Hét éve áll üresen a 2006-ban felújított szegedi nagyállomás emeletén kialakított hat pavilon.


A MÁV 2012-ben az országban levő pályaudvarok – addig a Resti által üzemeltetett – pavilonjaiért összesen 2 milliárd forintot fizetett, most újra pályázatot írt ki rájuk. Aki fantáziát lát az üzlethelyiségekben, december végéig licitálhat. Közben már a főbejárat jobb oldalán levő hírlapos is lehúzta a rolót, így az alsó szinten is több bódé vár gazdára, ahogy az egykori étterem épülete is új bérlőért kiált. Jelenleg mindössze egy hírlapüzlet és egy büfé üzemel a pályaudvaron.


A MÁV Kommunikációs Igazgatósága az internetes pályáztatás miatt nem akarta elárulni, mennyi havi bérleti díjat kellene fizetni az eddig senkinek nem kellő pavilonok után. Csak annyit közöltek, hogy a kikiáltási árat a helyiségek paraméterei alapján a helyben szokásos piaci árakhoz viszonyítva állapították meg.


A szegedi vasútállomás 2006-os felújításakor első számú szempont volt – tudatta a MÁV –, hogy az utazók színvonalas kiszolgálásban részesüljenek a várakozási idő alatt. Az üzleteket is ennek megfelelően, átlátható elrendezésben, magas műszaki színvonalon alakították ki. A későbbiekben azonban úgynevezett ütemes menetrendet vezettek be. Az új menetrendben az átszállással töltendő várakozási idő a korábbi 20-30 percről 5-8 percre rövidült. Ez csak arra elegendő, hogy az utasok a pénztárak közelében vagy a közlekedési útvonal mellett elhelyezkedő üzletekben vásároljanak. A szegedi állomáson lévő pavilonok elhelyezkedése viszont megnehezíti azok hasznosítását, mert nem esnek útba a peronok felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!