Szeged és környéke

2016.11.25. 08:50

Albérletről albérletre költözik fiával Ágnes

A tízéves Patriknak a mostani a negyedik otthona. Egykori állami gondozott édesanyjával állandóan a jobb boldogulás miatt költözködnek. Ágnes alig harmincéves, de sokadszor veselkedik neki egy új életnek.

Szlavkovits Rita

Várjuk a felajánlásokat


A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat.

– Jöjjenek be – tessékel beljebb bennünket Őrhelyi Ágnes a tízemeletes szegedi panelház hetedik emeleti kis szobájába. A takaros lakásban egy zsebkendőnyi konyha van, de van külön birodalma a tízéves Patriknak, igaz, jószerivel csak egy ágy fér el benne.


Nincs minden kicsomagolva, nemrég költözött a kis család az újabb otthonukba.


– Patrik készül a holnapi óráira, de elférünk – ültet le bennünket a fiatal nő egy kanapéra. Szemmel láthatóan asztal csak itt fér el, sem a konyhában, sem a fiú szobájában nincs hely. Patrik csendesen lapozgatja a matekfüzetet.


Csak az esték maradnak


– Nemrég jöttünk ide, nem tudom, hogyan fogunk boldogulni – magyarázza Ágnes. – Közfoglalkoztatott vagyok a Nemzeti Művelődési Intézet helyi irodájában. Hétvégenként takarítok vagy mást csinálok. Ami adódik. Majd csak elboldogulunk valahogy. A közmunkáért hatvanezer forint körül kapok, a hétvégekből meg kiszámíthatatlan, hogy mennyi jön be. Kapunk még családi pótlékot, valamennyi tartásdíjat is. A pénz több mint fele elmegy az albérletre és a rezsire, lényegében a pluszmunkából bejövő összegből élünk. Ha szerencsés vagyok, akkor húszezer forintot is be tudunk osztani egy hónapra. Patrik iskolában van, utána majdnem minden délután kajakedzésre megy, csak esténként vagyunk együtt – magyarázza Ágnes.

Patrik még sohasem látta az édesapját


– Állami gondozásban voltam kétéves koromtól – meséli Ágnes. – Amikor nagykorú lettem, kijöttem az otthonból, a pénz, amit ilyenkor kap az államtól minden gondozott, elment az albérletekre, másra nem is lett volna elég.

A fiatal nő rövidesen teherbe esett, de mivel a férfi erőszakoskodott vele, a bíróság eltiltotta az apát a láthatástól. Ágnes csak magára számíthat.


– Megszoktam már, próbálom mindig a jobbat keresni. Patrik 2006-ban született Szegeden. Ekkor Ágnes az akkor még működő Árpád Nevelőotthonban dolgozott. – Speciális otthon volt, főként fiúk voltak ott, nem volt könnyű – zárja rövidre ezt az időszakot a nő. – Elhatároztam, hogy elköltözünk Pestre, hátha ott, egy másik otthonban könnyebb lesz a munka, és többet is fizetnek érte, de nem így alakult.


Szakképesítés van, munka nincs


– Vegyészeti szakközépiskolában végeztem, van szociális és ifjúságvédelmi képesítésem, számítógép-kezelést is tanultam – sorolja Ágnes a végzettségeit. – Pesten először átvettek egy gyermekotthonba, majd családok átmeneti otthonában dolgoztam. Nem lett több a fizetésem, ráadásul az albérletért is többet kellett fizetni, hát 2012-ben visszajöttünk Szegedre. Itt kaptam szállodában munkát, de tavaly gerincsérvvel műtöttek, már oda sem kellettem, nem tudtam többet nehezet emelni. Eközben a bátyám barátnőjének rokonánál laktunk Patrikkal, de az asszony kénytelen volt a lakást eladni a Nemzeti Eszközkezelőnek, így amikor a néni szociális otthonba ment, nekünk is pakolnunk kellett. Hát így kerültünk ide, remélem, meg tudok végre kapaszkodni.

 

Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István


Mire befejezzük a beszélgetést, Patrik is becsukja a füzetét, és előkerül a dobozokból a gombfoci. Még le kell fejteni a ragasztót a dobozról, mert Ágnes jól becsomagolta, hogy ne hulljanak szét a műanyag focisták a költözés közben.

 

Még lehet pályázni


Alapítványunk várja még Csongrád megyei rászorulók jelentkezését. Fontos, hogy csak olyanok jelentkezzenek, akik vállalják a nyilvánosságot, hiszen amellett, hogy lapunkban bemutatjuk őket, a decemberben zajló, Klauzál téri adományozóünnepségen is személyesen kell átvenniük ajándékaikat. Nem tudunk támogatni olyan családokat sem, akiken a korábbi években már segítettünk. A pályázatokat telefonos elérhetőség és lakcím megjelölésével várjuk e-mailben az [email protected] címre, vagy postai úton: Lapcom Média Alapítvány, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. Akciónkat idén is a szegedi rotarystákkal együttműködve szervezzük. Ők ugyanígy 24 családot támogatnak, így karácsony előtt összesen 48 szomorú sorsú család ünnepét tesszük boldogabbá, családonként legalább százezer forint értékű adománnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!