Szeged és környéke

2016.11.06. 18:30

Hörcsögöt hagytak egy szegedi buszmegállóban

Az egyik szegedi Facebook oldalon kért segítséget a Dobó utcai általános iskolába járó Márton Zsóka, aki egy törpehörcsögöt talált a buszmegállóban. A dobozban csücsülő hörcsög gazdája nem került elő - de befogadóra talált.

Farkas Judit

Nem csak kutyát, macskát raknak ki

Évekkel ezelőtt portálunk is írt arról az esetről, amikor egy beteg tengerimalacot raktak ki a Hont Ferenc utcában: terráriumostól a szemétbe. Olvasónk látta meg a kisállatot a kuka mellett, a levelek takarásában elbújva, a nyári hőségben: egy daganat volt a nyakán. Kisebbik húgom és a barátja pedig jó tíz éve egy kifejlett tarka baknyulat talált a Csongrádi sugárúti panelok között. Bár körbeplakátolták a környéket, Nyúl úr gazdája nem került elő - nem is valószínű, hogy egy panelban tartott nyúl csak úgy elveszik. Nyúl úr két hétig a spájzban lakott, és megtanult felmászni a polcokra, veszélyeztetve a nagymama lekvárjait. Utána ő is új gazdára talált.

"Sziasztok! Ma a Dobó utcánál a megállóban találtunk egy hörcsögöt, nem volt szívem otthagyni. Nem tudjuk, hogy direkt vagy véletlen hagyták-e ott, ezért keressük a gazdáját, de csak az kapja meg, aki meg tudja mondani, hogy milyen dobozban hagyta ott. Nem fogom csak úgy akárkinek odaadni, miközben lehet, hogy nem az övé volt, és aki elhagyta, az keresi" - írta ki a Szegeden hallottam Facebook oldalra Márton Zsóka, aki iskola után barátnőjével a buszra várt a Dobó utcai buszmegállóban. Nézték a dobozt, és minden eszükbe jutott, mi lehet benne - csak az nem, hogy egy törpehörcsög. Szelíd, cuki, bár kicsit félős - ami a körülmények ismeretében érthető.


A poszthoz sokan hozzászóltak. Volt, aki úgy gondolta, felelőtlen állattartó, aki ott hagyta az állatkát, nem kellene visszaadni neki. Más azt hozta fel: lehet, hogy egy kisgyerek most kapta és ott felejtette, ha keresi a gazdija, vissza kell adni. Azon viszont sokan értetlenkedtek, hogy lehet elveszíteni egy hörcsögöt? Lehet, hogy mégis szándékosan hagyta ott valaki, mert a jószág gazdája az internetes megosztások után sem került elő.


Zsókánál a hörcsög csak egy napot maradhatott. A hozzászólók közül ketten is felajánlották, hogy befogadják, végül az iskola gazdasági titkára fogadta örökbe - mesélte portálunknak a 12 éves lány, aki példásan viselkedett. Megtehette volna, hogy otthagyja a dobozt, legfeljebb lefényképezi - ahogy a járókelők nagy része tette volna. Ő viszont megmentette a törpehörcsögöt a szinte biztos pusztulástól, és még gazdát is keresett az állatnak. A hidegben egy dobozban nem sokáig maradt volna életben, ha pedig kiszökik valahogy, a macska kapja el.

Lajos megfázott a paprikás krumpliban

Miután gyerekkoromban felépült a házunk, az első családi háziállatunk Lajos volt, a hörcsög. A szürkésbarna állatka szelíd volt és meglepően okos: nappal aludt a kis faketrecében, este pedig kiengedtük, és felfedezőútra indult a házban. Macskát még nem tartottunk, megtehette - reggelre mindig szépen visszament aludni a helyére. Egy reggel Lajost nem találtuk a ketrecében. Kerestük mindenütt, végül a paprikás krumpliban leltünk rá: este kint maradt a lábas a tűzhelyen, elfelejtettük visszarakni a tetejét, és valahogy beleesett. A merőkanálban ült és vacogott. Sajnos tüdőgyulladást kapott, és két napra rá elpusztult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!