Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Utcára tettek egy tengerimalacot

Szeged - Kitettek a kuka mellé egy beteg tengerimalacot a szegedi Hont Ferenc utcában. A környéken lakók felháborodtak. Az algyői ebrendészeti telep munkatársai elszállították az állatot, a rendőrség pedig eljárást indított ismeretlen tettes ellen.
– Egyszerűen nem értem, hogy lehet ilyen embertelenül bánni egy ártatlan kisállattal. Felháborító! – bosszankodott a harmincéves Zsuzsanna, amikor rátalált a szegedi, Hont Ferenc utcai házuk előtt egy fekete-fehér színű tengerimalacra, amint egy fa tövében, a levelek takarásában kuporgott. Kisméretű terráriumát gazdája a közeli kukába dobta. A lakók elmondása szerint, a malacot is a szemét közül mentette ki valaki. A cserben hagyott beteg kisállat: egy nagy daganat látszik a nyakán. Valószínűleg ez az oka, hogy mint a szemetet, kidobták az utcára. Zsuzsanna nagyon megsajnálta, próbált gondoskodni róla: vitt neki répát és egy edényben vizet. Úgy tűnt, az apró gerinces hálás volt érte a pokoli hőségben.

A malackát az Orpheus egyesület munkatársa vitte el állatorvoshoz. Fotó: DM
A malackát az Orpheus egyesület munkatársa vitte el állatorvoshoz. Fotó: DM

A tengerimalac megmentésének érdekében rendőrök, állatvédők érkeztek a helyszínre. Elkezdődött a találgatás: ki lehet a gazdája. A járőrök felvették a jelentést, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai egy dobozba terelték az elárvult házi kedvencet, és elszállították az algyői ebrendészeti telepre.

– Sajnos nem tudom, mi lesz a malaccal. Megnézi egy állatorvos, de úgy tűnik, hogy a nyakán burjánzó daganat gyógyíthatatlan. Tengerimalac-árusoknak pedig nem adhatjuk oda, mert amíg beteg, nem tudják értékesíteni. Ha rövid időn belül nem menti ki egy állatbarát a telepről, véget kell vetni a fájdalmainak, elaltatjuk – magyarázta Seres Zoltán , az Orpheusz Állatvédő Egyesület vezetője.

– Mindenkit lebeszélek arról, hogy meggondolatlanul állatot vegyen a gyerekének. A szülők nem mérik fel, hogy az ajándékról hosszú ideig gondoskodni is kell – mondta Sziman József, aki éppen arra sétált a kutyájával.

Ha gyógyítható, lesz helye. Fotó: DM
Ha gyógyítható, lesz helye. Fotó: DM

Ha az árván maradt kismalac nem súlyos beteg és meg lehet gyógyítani, akkor Zsuzsi már hétfőn elhozza a telepről. Gondoskodik az állatorvosi ellátásáról, és odaadja egyik rokonának, ahol több tengerimalacot is tartanak. Ő is szívesen magához venné, de van már egy befogadott cicája, nem férnének meg egy lakásban.

Eljárás indult

– Ismeretlen tettes ellen, állatkínzás megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottunk. A tengerimalac gerinces állat, ugyanazok a büntetőjogi törvények vonatkoznak rá, mint például egy kutyára – mondta el Pál János, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Petike1988 2009. október 20. 21:23
  „Felháborító és gusztustalan!

  http://tengericucik.gportal.hu ha szegedi vagy, akkor itt a helyed, ma inditottam az oldalt, megpróbálva egy új szegedi tengerimalacos közösséget kialakítani! Nézz be hozzánk!”
 • 28. malac tulajdonos 2008. augusztus 24. 13:17
  „szegény malac:( hogy lehetnek ilyen kegyetlenek az emberek nem értem,én is tartok tengerimalacot 3at is és nagyon szeretem őket mert megérdemlik a szeretetet”
 • 27. Robin Hood 2008. július 09. 11:18
  „Egyértelműen háziállat, hiszen Dél-amerikában a mai napig megeszik a tengerimalacot.

  Menjünk inkább horgászni, egy hegyes vasra tűzök csalit (valami bogarat, nyugi nem gerinces) azt belógatom a hal elé a vízbe, majd ha a hal bekapta, akkor beleakasztom a szájába és húzom kifelé a partra a természetes közegéből. Amikor kifáradt és feladta az életért vívott harcot, akkor kiemelem és egy vödörbe rakom, ahol fuldoklik( nyugi ezt a fájdalomtól és az adrenalintól nem veszi észre) hazafelé menet bezsebelem a gratulációkat, és fényképezkedem az írígy SPORTTÁRSAIMMAL. Büszke vagyok, amikor elbírok egy 2 kilós hallal aminek még keze-lába-foga sincs. A halat ez nem zavarja, mert még soha nem sikoltozott, nyüszített.
  A hal ugyan gerinces, de kivéve a gyevi bírót.

  És örülök, hogy vannak még emberek akik rendőrt hívnak, ha egy tengeri malacot látnak az utcán...igaz nem hív mentőt télen a padon fekvő hajléktalanhoz, a földön fekvő részeghez, és rendőrt sem ha valakit vernek az utcán...
  Szegény malacka most volt életében először ketrecen kívül, de ez törvénytelen, dugjuk vissza a biztonságos jó ketrecbe!”
 • 26. B.., 2008. július 08. 14:44
  „Mi lett a malackával?:(”
 • 25. macacsa 2008. július 07. 17:36
  „nálatok az egér díszállat?
  :DDD”
 • 24. Grabowsky 2008. július 07. 12:18
  „kaky.
  Hát már hogy a viharba ne lenne háziasított egy díszállat????????”
 • 23. kaky 2008. július 06. 21:59
  „Bd:
  - a törvény tarttalmaz olyat is, hogy "indokolt eset"... valszeg, hogy ne halj éhen, az pont az...

  halas0023:
  a vadászati törvény szerint akkor lőheti le a faluban a kutyát a vadőr, ha táblától 200 méteren kívül van, és éppen vadat űz vagy öl... más esetekben a fegyver használat szabály - törvénysértő!

  Grabowsky:
  az újszülött kisegér, amit a pókok esznek (és amit a vadasparkban csapdákkal meg mérgekkel ölnek) szted háziasított állatok?

  Na mindegy...”
 • 22. Bb 2008. július 06. 10:05
  „Mi évente többször is törvényt sértünk.
  A jogszabály szerint állatkínzást követünk el azzal, hogy gerinces állatot úgy bántalmazunk, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet. Ezt hívják felénk disznótornak.”
 • 21. Grabowsky 2008. július 05. 16:06
  „Kedves Állatvédő

  Megtettem amit javasoltál, többször is elolvastam az alábbiakat, ám ezzel korántsem kerültem közelebb annak a megértéséhez, amire felhívtad a figyelmemet, ugyanis, amennyiben igaz, hogy:

  "Az állatkínzás vétségét követi el az is, aki állattartóként háziasított emlősállatot ... " satöbbi, akkor valahol sántít a dolog.

  Mert ugyanis, ki és hogyan határozza meg, hogy az állatkereskedésben árusított egér díszállat, vagyis "háziasított emlősállat" , avagy a hüllők etetésére szaporított egyed, személyes tapasztalatom szerint mindkét célra ugyanabból az akváriumból szolgálják ki a vásárlót???????????”
 • 20. gernyó 2008. július 05. 15:19
  „"Szóval valszeg soha nem derítik ki (százezres nyomozási költségek mellett), hogy ki és hogy dobta az állatot a kukába!"
  ÉS OTT A PONT!”
 • 19. halas0023 2008. július 05. 14:48
  „Kaky!
  A kuka mellé tette valaki, valószínűleg nem volt pénze gyógyíttatásra.Ez humánusabb,mint a vízbe folytás,amit tudtom szerint sokan tesznek meg a panelban kisállatokkal,csak falakon belül.
  Ha a humánus dolgokról beszélek, azért van ám olyan törvény is, hogy ha (falun) egy kutya kimegy a kerítésen kívülre és azt észre veszik a vadőrök, hiába nem bánt a kutya senkit(csak mondjuk kanos és kistabadul(nálunk speciel az acél kerítést elrágta a kutya,hogy kijusson a kenelből)szíve joga a vadőrnek lelőni.
  És ez akkor milyen törvény?Én így jártam, a fél falut fölhívtam,hogy segítsenek megtalálni a kuytán mielőtt lelőnék.Hál´istennek a vadőr jó ismerősöm,így mondta,hogy ne aggódjak hazahozza ha megtalálja.Na de mégis...
  A szomszéd bácsink 3 havonta ássa el a macskákat,ahogy fialnak, mert itt azért nem nagyon miskároltatják a macskákat.
  Ebben az évebn három cicámat mérgezte meg a szomszéd,mert a kerti tavából állítólag pont a én macskáim lopkodják a halait.És hallod...senki nem bünteti meg.Feljelentsem?Minek???Ez kisközösségekben nem így működik, tízszeres árat fizetnék érte.És még sorolhatnám mik történnek falu szinten.
  Sajnálatos.Az biztos,hogy a tengerimalac ügyében nem lesz előrejutás,ez fix.
  Ennél vannak "komolyabb"ügyek is.ez van.”
 • 18. kaky 2008. július 05. 14:33
  „A törvény háziasított gerincesekre vonatkozik...

  A szunyog nem az...

  A kisegér egyesek szerint az, mások szerint nem az (szerintem az...)...

  Halas0023: én tudom, hogy mit művelnek, falun is élnek a törvények! Csak ott olyan sötétek a körzeti megbízott rendőrök, hogy még az orrukig se látnak. Ja, egy városi embernek a kinti dolgok horrorként hatnáak :D

  Talán egyszer a felelőtlen állattartók / szaporítók jól meg lesznek büntetve, ADÓZTATVA, és nem születik ennyi felesleges állatka!

  TUD valaki valamit arról, hogy kié lehetett vagy kidobhatta ki az állatot? Mert a rendőrség nagy nyomozása AKTÁK TOLOGATÁSÁN KÍVÜL semmiből sem áll. Szóval valszeg soha nem derítik ki (százezres nyomozási költségek mellett), hogy ki és hogy dobta az állatot a kukába!”
 • 17. halas0023 2008. július 05. 13:58
  „Hö-hö!Tudjátok, hogy falun mit csinálnak az emberek a megszületett kismacskákkal???
  ÓÓÓÓ,meg még sorolhatnám...ez most épp föltűnt valakinek.Az én halam is elpusztult...akkor most valaki feljelentene?...csak mert megette a macska a szegény beteg guppimat.”
 • 16. Állatvédő 2008. július 05. 13:39
  „Kedves Grabowsky!

  Lentebb tökéletesen bemásolták a törvényt, talán olvasási nehézségei vannak? Ha többszöri elolvasás után sem érti, hogy mikor történik állatkínzás javaslom egy jogász és egy korrepetáló magyar tanár felkeresését, olvasási technikák elsajátítására.”
 • 15. Grabowsky 2008. július 05. 12:01
  „Jaja, asszem próbaperek sorozata várható, hiszen sokan az utcára teszik a macskájukat... vagy azt nem is kell kitenni, ki-be járkál magától is?
  Na erre tessenek gombot varrni:

  A kisállat-boltokban állat eledelként árusított egerekkel mi a helyzet? Azok is állatkínzásban részesülnek, vagy egyszerűen rossz helyre születtek?????????????????????????”
 • 14. man 2008. július 05. 11:39
  „És mi van a szúnyogírtással? :)”
 • 13. Molnár György 2008. július 05. 11:35
  „A derék "gazdit" úgy ahogy van, minden felszerelés nélkül ki kellene tenni egy lakatlan szigetre - ez még egy enyhe büntetés is lenne.”
 • 12. kaky 2008. július 05. 11:13
  „A törvényből (2004.X.tv.):
  A jogszabály szerint állatkínzást követ el az, aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet.

  Az állatkínzás vétségét követi el az is, aki állattartóként háziasított emlősállatot vagy az ember közelében tartott veszélyes állatot elűz, elhagy vagy kitesz.

  ...ITT VAN AZ ÁLLATKÍNZÁS...

  Ehhez hozzá kell olvasni az 1998-as XVIII-as törvényt, ami az állatok védelméről rendelkezik! Ebben az is levan írva, hogy biztosítani kell az állatnak egy optimális életteret...

  ---->
  az ember ha hajléktalanná válik, azért rendszerint maga, rossz döntései, a körülményei miatt kerül sor...

  A HÁZIASÍTOTT ÁLLATÉRT PEDIG AZ ember A FELELŐS!”
 • 11. fagyi 2008. július 05. 11:07
  „Kedves 10. hozzászóló:

  Ha vásárolsz egy kisállatot,arról gondoskodni kell,és nem teheted a kuka mellé,mert ott nem marad életben!Így már látod az összefüggést?Te biztosan egy nagyon okos és humánus,intelligens ember lehetsz!Gratulálok!Ja,és ahhoz is,hogy egy ember daganatos megbetegedéséhez hasonlítod az esetet!
  Okos kis koma lehetsz,tényleg,csak így tovább!!!!”
 • 10. állatkínzás!? mivel? hogyan? 2008. július 05. 10:57
  „"...Ismeretlen tettes ellen, állatkínzás megalapozott gyanúja miatt..." -->hol volt itt állatkínzás? Ha nekem daganatom van, akkor emberkínzás miatt ismeretlen tettest ellen eljárást indítanak?... bocs.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan ellenőrzött vendéglők - a megyében

Szeged - Csongrád megyében a múlt héten negyven vendéglátóhelyet ellenőrzött a fogyasztóvédelmi… Tovább olvasom