Szeged és környéke

2017.06.23. 10:32

Kétszer változhat a cigiár egy héten

Csongrád megye - Vége a dohányosok édes életének: már csak keserű vagy mentolos dohányt szívhatnak a bagósok, mert az ízesített cigiket kivonták a forgalomból. Az ár kétszer változhat egy héten a vásárlók bosszúságára. A dobozon lévő fotók is sokkolóbbak.

Kiss Gábor Gergő

– Ma 12 cigarettának változott meg az ára. Ezt nyitás előtt kinyomtattuk, és a régi helyére tettük – mondta tegnap [namelink name="Telek Botond"], a szegedi Vértói úti dohánybolt vezetője.


Megírtuk, hogy május 20-ától adójegy helyett már csak zárjeggyel kerülnek piacra a dohánytermékek, amiken nem tüntetik fel az árat. A vevők a NAV honlapján kereshetik meg az aktuális árakat, ami hetente akár kétszer is változhat.


– A számítógépünk össze van kötve a pénztárgépünkkel, ami pedig a NAV-hálózatba van bekapcsolva. Minden héten csütörtöktől és hétfőtől kell alkalmazni az új árakat, ezért ezeken a napokon nyitás előtt mindig átfutjuk az aktuális listát, és szükség szerint átírjuk a régi cetliket a boltban. Nekünk ez nem okoz olyan nagy gondot, de a vevők nem nagyon kedvelik azt, hogy hetente többször is változhat a cigijük ára – magyarázta az üzletvezető.


Volt, hogy egyszerre 50 árváltozás is történt egy héten belül, máskor egy sem. Az Austin márkájú cigarettát például szerdán még 990, tegnap már 999 forintért árulták. A First 1020-ról 1040 forintra emelkedett.


– Nekem sem tetszik ez a folyamatos árváltozás, hogy bárki kénye-kedve szerint emelhet akár kétszer egy héten belül. Nem nézem otthon a NAV-honlapot az aktuális árakról, ezzel mindig az üzletben szembesülök. Ugyanazt a cigit szívom évek óta, 540 forintról indult, ma 1040-et fizettem érte. Az utóbbi hetekben inkább felfelé ment az ára – közölte Török István. Május 20-ától eltűntek a trafikok polcairól az ízesített cigik és a mentolos cigihüvelyek is.

 

Zámboriné Rák Katalin mindig vásárláskor szembesül az aktuális árral.

Zámboriné Rák Katalin mindig vásárláskor szembesül az aktuális árral.

– Már csak mentolos cigit lehet kapni 2020-ig. A különböző gyümölcsös ízű dohányokat még mindig sokan keresik, de már nem árulhatunk ilyet. Mivel nagy a kereslet rá, és Szerbiában nem vonták ki a forgalomból, gyaníthatóan emelkedik majd a csempészés – vélekedett Telek Botond. A gyümölcsös ízvilágú dohányokat azért vonták be, hogy a fiatalok „finom" ízük miatt ne gyújtsanak rá, illetve szokjanak le a cigiről.


– Én is és az ismeretségi körömből többen is szívtak ilyet. Sokaknak hiányzik ez az ízvilág, szerintem a kivonásuktól nem teszik le az emberek a cigit, csak áttérnek a hagyományosra – mondta [namelink name="Zámboriné Rák Katalin"]. A trafikvezetőtől megtudtuk: a gyártók máris elkezdték reklámozni az ízesített szivarkákat, amik még más megítélés alá esnek az ízesített cigarettákhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!