Szeged és környéke

2017.07.14. 14:00

Összegyűjtöttük, hol találhatóak életmentő defibrillátorok Csongrád megyében

Folyamatosan frissülő térképünkön összegyűjtöttük a Csongrád megyében található életmentő készülékeket. Ha ön tud olyanról, ami nem jelenik meg a térképen, írja meg nekünk és azt is feltöltjük az oldalra!

A megyében ezeken a helyeken biztosan van az életmentő eszközök. Ha ön tud további helyszínekről, írja meg nekünk és küldjön egy fényképet róla az [email protected] -mail címre és frissítjük a térképünk!


A defibrillátor egy életmentő eszköz, de nem pótolja az újraélesztést. Hogyan működik a szerkezet, és mikor szükséges használni? Életünk fenntartója a vérkeringés, melynek alapfeltétele a pumpa, azaz a szív ritmusos, átlagosan percenként 72 alkalommal történő összehúzódása. A szívizom szabályozott összehúzódása pitvarban elhelyezkedő ritmus szabályozó sejtekből kiinduló és bonyolult vezetőrendszeren tovaterjedő elektromos ingerület hatására következik be, hatásos szívizom összehúzódás jön létre, ami a vért az ütőeres rendszerbe, létfontosságú szerveink felé továbbítja.


A hirtelen halálesetek több mint 80 százalékában a szív elektromos tevékenysége rendezetlenné válik, ennek következtében az izomsejtek összehúzódása sem programozottan történik, megszűnik a pumpa funkció, kamraremegés, azaz kamrafibrilláció alakul ki. A korábban szabályos EKG helyett, igen bizarr fibrillációs hullámokat lehet észlelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!