Szeged és környéke

2017.07.10. 14:06

Péntekenként bármit kérdezhet Zuckerbergtől a szegedi Incze Attila

Mark minden péntek délután tart egy 1 órás kérdezz-feleleket, amelyen akármit lehet tőle kérdezni - nyilatkozta lapunknak a szegedi Radnóti Miklós gimnáziumban végzett Incze Attila, aki három éve dolgozik az Egyesült Államokban a Facebooknál. A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, a világ ötödik leggazdagabb embere.

Szabó C. Szilárd

 A Szilícium-völgybe hat éve költöztünk egy Nokia-projektnek köszönhetően.

A Facebookhoz 2012-ben kaptam ajánlást egy idekint megismert barátomon keresztül, aki adatbázismérnökként dolgozott a Facebook központjában – mondta a szegedi születésű Incze Attila, aki 2006-ban végzett a Radnóti Miklós gimnáziumban, majd Budapesten tanult tovább fizikus szakon a Műegyetemen.

Incze Attila az egyesült államokbeli Facebook-központban, a kaliforniai Menlo Parkban. Fotó: Incze Attila

Incze Attila az egyesült államokbeli Facebook-központban, a kaliforniai Menlo Parkban. Fotó: Incze Attila

Vízumkomplikációk miatt végül csak 2014-ben interjúztam a Facebookhoz. Egy telefonos, majd egy házi feladat jellegű probléma megoldása után egy egész napos interjún kellett részt vennem és teljesítenem. Miután minden jól sikerült, ajánlatot kaptam

– mesélt Attila arról, hogyan került a Facebookhoz.

Néhány hete töltöttem itt a harmadik évfordulómat, vagy ahogy mi hívjuk, a „Faceversary"-m. (Facebook+anniversary  – a szerk.).


A Facebooknál minden újonnan felvett alkalmazott eltölt hat hetet a kiképzőtáborban (bootcamp), ahol a cégnél alkalmazott technológiákról, infrastruktúráról tanul, valamint betekintést kap a különböző csapatok munkájába. Ezután szabadon választhat akármelyik terület közül, ahová csatlakozni szeretne.


Én ekkor egy nagyon új és kicsi, tízfős csapathoz csatlakoztam, ami a Messengerbe fejlesztett pénzküldési lehetőségen dolgozott. Ez a funkció 2015 óta elérhető a felhasználóknak, de csak az Egyesült Államokban. Ezen a projekten belül először a kockázat- és csalásmegelőzés területén dolgoztam, majd a szerverinfrastruktúra vezetőfejlesztője lettem.


Tavaly  a csapaton belül elkezdtünk dolgozni egy másik ágon is, amivel különböző Facebookon belül elérhető funkciók fizetési megoldásait támogatjuk. Egy példa: néhány hónapja elérhető az adománygyűjtő funkció, aminek a teljes fizetési megoldásait mi fejlesztettük. Erre a célra egy hatfős csapatot alakítottunk ki, amit én menedzselek már egy éve – beszélt a munkájáról Incze Attila, aki magyar felségével él az Egyesült Államokban.


Attila elmondta, általában minden évben haza szoktak jönni a feleségével egy-két hétre. – Tavaly otthon voltam, és el tudtam menni a tízéves érettségi osztálytalálkozóra. Az ötéves évfordulóra videóüzenetet küldtem, mert éppen akkoriban költöztünk ki az Egyesült Államokba, így nem tudtam hazautazni.


Arra a kérdésre, tervezik-e, hogy végleg hazaköltöznek Magyarországra, Attila azt válaszolta: – Éppen ellenkezőleg, egyre komolyabban fontolgatjuk a házvásárlást.


Milyen ember Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, akinek a Forbes magazin számítása szerint csak idén év elején két hét alatt 5 milliárd dollárral nőtt a vagyona, ami jelenleg 53,8 milliárd dollár, és ezzel az ötödik leggazdagabb ember a világon?


Mark nagyon előtérben van, és megközelíthető, főleg a hasonlóan nagy cégek CEO-jaihoz képest. Emlékszem az első céges nyári bulin előttünk állt a sorban az egyik attrakcióhoz. Az egyik hackathon (hack+marathon: a hackathon egy speciális üzleti ötletverseny – a szerk.) alkalmával besétált, és körbekérdezgetett, ki min dolgozik. Mark minden péntek délután tart egy 1 órás kérdezz-feleleket, amelyen akármit lehet tőle kérdezni. Nagyon sokat látni az asztalánál az irodájában, aminek üvegablakai vannak.


Az elején még engem is nagy izgatottság töltött el, amikor láthattam, de idővel annyira része lett a munkámnak, hogy már észre sem veszem. Én még nem beszéltem vele személyesen, de sok kollégám havi rendszerességgel találkozik vele.

Olyan is előfordult, hogy Mark maga adott visszajelzést a termékre, amit fejlesztettünk

– beszélt a Facebook alapítójáról Incze Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!