Szeged és környéke

2017.07.28. 18:33

Van lehetőség azoknak, akiket nem vettek fel - Pótfelvételit hirdet a Szegedi Tudományegyetem

Azoknak sem kell aggódniuk, akiket nem vettek fel a kívánt felsőoktatási intézménybe: a pótfelvételi és az OKJ-s képzések nyújthatnak alternatívát a szeptembertől tanulni vágyóknak.

Borbola Lilla

Bár 6500 új hallgatóval indul a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szeptembertől kezdődő tanéve, sokakat nem vettek fel az egyetemre. Nekik sincs veszve minden: vannak még lehetőségek az őszi tanévkezdésre. Az SZTE-n pótfelvételire van lehetőség, amely során a jelentkezők csak egy alap- vagy mesterszakot vagy szakirányú továbbképzést jelölhetnek meg, önköltséges formában. A választható szakokról és a további teendőkről a www.u-szeged.hu/potfelveteli oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Az SZTE mellett többek között a budapesti Neumann János Egyetem is hirdetett pótfelvételit: tizenöt alapszakra és nyolc felsőoktatási szakképzési szakra lehet még jelentkezni.


A szakemberek szerint nem érdemes a sikertelen felvételi okozta sokk alatt meggondolatlanul cselekedni: csak olyan szakot érdemes megjelölni, ami iránt érez érdeklődést a jövendőbeli hallgató, különben hosszú időre eltávolodhat eredeti tervétől. Ha nincs a célnak megfelelő szak a pótfelvételi eljárásban, akkor inkább a további pontok gyűjtését javasolják a következő felvételi időszakra. Erre jó lehetőséget nyújtanak az OKJ-s képzések. Ráadásul ezek közül találhatnak sok ingyenesen induló tanfolyamot is a továbbtanulni vágyók, mert az állam két OKJ-s végzettség megszerzését támogatja nappali tagozaton 25 éves korig.


Ezek a képzések általában gyakorlatorientáltak és rugalmasak, ráadásul pluszpontot hozhatnak a felsőoktatásba való jelentkezéshez. Szegeden számtalan intézmény indít különféle OKJ-s képzéseket. A Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskola például a szeptemberben induló tanfolyamaira még 200 jelentkezőt tud fogadni a már felvett 200 mellé nappali és esti tagozaton, fizetős és államilag támogatott formában.

– Nálunk a szociális gondozó, a családsegítő és a logisztikai ügyintéző szakirányok a legnépszerűbbek az „örök klasszikus" pénzügyi-számviteli ügyintéző és hasonló szakok mellett – mondta Juhász Róbert, az iskola szegedi tagintézményének vezetője. Hozzátette: hozzájuk augusztus 31-éig lehet jelentkezni a szeptemberi képzésekre.


Az SZTE-re és a többi felsőoktatási intézménybe augusztus 7-éig lehet pótfelvételizni. Az OKJ-s képzések jelentkezési határideje intézményenként változó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!