Szeged és környéke

2017.07.01. 21:20

Varázs lakott a kezeiben: Kass tankönyv-illusztrációiból nyílt utcakiállítás Szegeden

Szeged - Utcakiállítás színesíti a belváros életét augusztus 20-ig Kass János, Szeged díszpolgárának tankönyv-illusztrációiból. A Varázs lakott a kezeiben című összeállítást Keresztes Dóra grafikusművész, egykori Kass-tanítván nyitotta meg szombaton a Dugonics téren.

Dombai Tünde

- Kivételes nemzedék lehettünk, akik alkotóként és tanárként is megtapasztalhattuk Kass János szellemiségét. Ablak volt ő a világra - idézte fel megnyitó beszédében Kass János 2010-ben elhunyt Kossuth-díjas grafikusművész alakját korábbi tanítványa. Keresztes Dóra Ferenczy Noémi-díjas grafikus nyitotta meg szombaton Szeged néhai díszpolgárának tankönyv-illusztrációiból összeállított szabadtéri tárlatot a Dugonics téren. A SzegedART nyitókiállítása, melyet a Kass János Baráti Kör és Mozaik Kiadó hívott életre, augusztus 20-ig látható.

Varázs lakott a kezeiben: Kass tankönyv-illusztrációiból nyílt utcakiállítás Szegeden. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA



A tanítvány felelevenítette, hogy mesterük úgy fogalmazott: "meg kell tanulnunk a szívünkkel látni, és mindezt precíz, kristálytiszta mérnöki kivitelezéssel". Hozzátette, finom rajzaival missziónak tekintette az ifjúság vizuális nevelését, szemben a vizuális szennyel és hazugsággal.


Az ünnepségen közreműködött Gyárfás Balázs fiatal gitáros tehetség és a Juhász Gyula gyakorló általános iskola táncművészeti tagozata. A diákok a kiállítás képei által inspirált flash mobot adtak elő; művészeti vezetőjük a Nívó-díjas mestertanár, Nógrádiné Nóvé Zsuzsanna koreográfus. A kiállítás és a megnyitó látványát Koczor György Ybl-díjas építész tervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!