Szeged és környéke

2017.07.19. 10:30

Visszadrágult a sertéshús, eltűnt az áfacsökkentés

Újra hasonló szinten van a disznóhús ára, mint ahol 2015 végén volt, mielőtt csökkentették volna az áfát. A vásárlók olcsóbb húsokra, csontra váltanak. A sertéstartók viszont elégedettek.

Dombai Tünde, Kovács Erika

– Mintha nem is vették volna vissza tavaly januárban az áfát 27-ről 5 százalékra, megint újra felment a disznóhús ára. Tudom, hogy a felvásárlási áron múlik, nem a hentesen – mondta egy törzsvásárló a szegedi Röfi-Ker boltjában, miközben Vecsernyésné Zita kiszolgálta. Az asszony hozzáfűzte, ettől nem jár ritkábban, csak esetleg kevesebb színhúst visz. Helyette belsőséget készít, ami olcsóbb.


– Vegyesen választok baromfit és disznóhúst. Figyelem az árakat is, szerencsére SZÉP-kártyára tudok vásárolni – mondta egy asszony a szegedi Röfi-Ker Szent István téri üzletében.

 

Ha így halad, augusztus közepére akár az 500 forintot is eléri a disznó felvásárlási ára. Fotók: Frank Yvette

– Otthon szárnyast tartunk, változatosságnak szoktam disznót venni. Nem kell mindig színhús, most karajcsontot veszek levesbe, paprikás krumplihoz – mutatta a szegedi Príma Novában az újszentiváni Grünwald Vilmosné Ilike.

A Mars téri húsüzleteknél is volt forgalom, de hétköznap lévén és a szabadságok miatt kevesebb ilyenkor a vevő.


A Kotroczó húsboltban azt a magyarázatot kaptuk a disznóhús visszadrágulására, hogy míg az élő sertés felvásárlási ára tavaly nyáron 410 forint volt kilónként, addig most 480 forint. Emiatt kénytelenek a kereskedők is emelni az árat. Sőt, ők újabb árnövekedésre számítanak: úgy látják, ha így halad, augusztus közepére akár az 500 forintot is eléri a disznó felvásárlási ára. Akkor pedig tovább kell emelniük nekik is.

 

– Nem emelkedik már a felvásárlási ár, sőt vissza is csúszott valamennyit. Várakozásaink szerint egyelőre ezen a mostani szinten marad – mondta a mindszenti Hevesi István. A vállalkozó annak az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Szövetkezetnek a tagja, amelyik 700 ezer élő állatot nevel vágásra egy évben, és ezzel lefedi a hazai piac közel harmadát.


 A gazdálkodó azzal érvelt, hogy mivel a magyar piac nagyon kicsi, a német és holland tőzsdei mozgások befolyásolják az árakat. Azok pedig május eleje óta folyamatosan emelkedtek, mert a világpiacon megnőtt a kereslet a magyar malac- és disznóhús iránt. A brazil vágóhidak ugyanis nem szállíthattak Japánba és Közép-Ázsiába, helyettük pedig a magyar cégek is esélyt kaptak, amivel tudtak élni.


Ráadásul azzal, ami a növénytermesztőknek tragédiát jelentett,  ők jól jártak. Konkrétabban: a nagy költséget jelentő szemes takarmányok ára lezuhant; az árpa kilója például 32-34 forint volt. A harmadik hatás, ami idehaza drágította a húst, hogy Horvátország is rengeteget vásárolt a turistaszezon miatt.

 

 Hevesi István úgy látja, a visszacsúszás után stabilizálódnak az árak. Szerinte azért sem emelkednek, mert van egy lélektani határ, amit még megadnak a vásárlók, de tovább nem lehet feszíteni a húrt. A másik pedig, hogy a konkurens terméknek számító baromfi árát is figyelni kell.


A vállalkozó megjegyezte, mindig sírnak a sertéstartók a felvásárlási árak miatt, de ilyen magasak már rég nem voltak, mint az utóbbi hetekben. Most sem szabad hátradőlniük. Ilyenkor kellene a hatékonyságot javítani. Erre szolgálnának a pályázatok, amiknek az elbírálása hosszú hónapok óta csúszik. Azok a disznók, amelyek felnevelésére például építkezni akartak, már a vágóhídon vannak.

 

Ahogy a sertéstartó látja


– Valóban magasabb a sertés felvásárlási ára, eddig rettenetesen alacsony volt. Most azonban elfogadható – mondta Földi János, a szentesi székhelyű Pankotai Agrár Zrt. vezetője. – Az elmúlt években nagyon sok sertéstenyésztő hagyott fel a munkával. Számos telepet felszámoltak, ugyanis az önköltséget sem fedezte a felvásárlási ár. A költségeket figyelembe véve a mostani ár korrektnek tekinthető.

Címkék#áfa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!