Szeged és környéke

2017.08.16. 07:27

Ágyi poloskákkal küzdenek a krízisszállón, kiköltöztették a lakókat

Kiköltöztették az Indóház téri átmeneti szállót, mert hónapok óta nem tudnak megszabadulni az ott elszaporodott ágyi poloskáktól. A lakók most a Moszkvai körúton húzhatják meg magukat, a tervek szerint két hét múlva térhetnek vissza.

Timár Kriszta

– Idén már vagy ötödjére irtják az ágyi poloskákat. Most viszont ki is kellett költöznünk – mesélte az Indóház téri krízisszálló egyik lakója. A nő egy hitel miatt vesztette el a lakását, mivel nyugdíjából másra nem telik, havi 14 ezer forintért az állomással szemben lévő intézményben lakik. Mint mesélte, ezt is egyfajta albérletnek tekinti, éppen ezért rosszul érintette, amikor a kulturált szobájából szombaton egy olyan helyre kellett átköltöznie, amely teljesen le van lakva és tönkre van téve. A Moszkvai körúti épületet csak télen szokták megnyitni a hajléktalan férfiak számára. És mint fogalmazott: olyan is.

– Mindenki menekül onnan, inkább a városban lézengünk, mint hogy ott töltsük az időt – mesélte.

– Ráadásul nem engednek ki bennünket a kertbe dohányozni, este 11 órakor pedig bezárják a kaput. Arról nem is beszélve, hogy csak három váltás ruhát hoztunk magunkkal. Azt hittük, néhány nap alatt megoldódik a helyzet, de kiderült, hogy még napokig nem mehetünk vissza. Így viszont még arról sem tudunk gondoskodni, hogy mindennap tiszta ruhánk legyen. Azt gondolom, ha valaki krízisszállóra megy, az már a legutolsó megoldás. De ez nem jelenti azt, hogy ne kellene emberszámba venni – panaszkodott a nő, aki kérte, nevét ne írjuk le, mert ha ezt a szálláslehetőséget is elveszíti, hajléktalanná válik.


Zsótér Ágnes, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Ellátó főigazgatója elmondta, éppen a lakók érdekében költöztettek ki mindenkit. – Az elmúlt hónapokban próbálkoztunk már az irtással, de kiderült, hogy ez nem megy ilyen egyszerűen. Ki kellett üríteni az épületet, hogy minden bútort, falat és ruhát is át tudjunk fertőtleníteni a vegyszer használata után. Nekünk is egyszerűbb lenne két nap alatt letudni az egészet, de pont azért vállaltuk be az összességében milliós nagyságrendű kezelést, hogy végre megoldódjon ez a probléma, amely egy szobából indult, de mostanra az egész első emeletet érintette. A lakókkal egyébként alá is írattunk egy erről szóló papírt, ezzel pedig mindenki tudomásul vette a helyzetet.

Zsótér Ágnes elmondta, senkinek nem szabták meg, mennyi cuccot vihet magával. Sőt: éppen azért húzódik a munka, mert rengeteg személyes holmi maradt a szállón. – Persze megtehetnénk, hogy kiselejtezünk mindent, de még ebben is a lakók érdekeit tartjuk szem előtt. Most tehát mindenkit visszahívunk, hogy válogassa át a csomagjait. Amire szükség van, azt fertőtlenítő mosásba visszük, ami pedig selejtezhető, azt elvitetjük. Ezt követően kezdhetnek neki a vegyszeres kezelésnek, nagyjából két hét múlva viszont mindenki visszaköltözhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!