Szeged és környéke

2017.08.28. 08:12

Türelmetlen adósaival az OTP

Csongrád megye - Három nap után már SMS-ben figyelmezteti a lakáshitel törlesztőrészletének elmaradására ügyfelét az OTP. Teszi ezt annak ellenére, hogy az adós kéri a pénzintézetet, hogy fizetése megérkezése után emelje le a számlájáról a pénzt.

Kovács András

Ilyen is van


 Lehetőség van a törlesztőrészletek fizetési határidejének módosítására is, így az a munkabér vagy a bevétel kézhezvételéhez igazítható – olvassuk a szegedi Lombard Lízing honlapján, a fizetési problémák esetére szóló információs füzetben.

Olvasónk 32 év után megkapta élete első fizetési felszólítását az OTP Banktól. „Tisztelt Ügyfelünk, jelzáloghitelének 2017. 08. 03. napon fennálló 21 ezer 125 forint összegű hátralékos tartozását kiegyenlíteni szíveskedjen!" István három évtizeden és három lakáshitelen keresztül ápolt korrekt üzleti kapcsolatot az ország legnagyobb pénzintézetével.


Kapcsolatuk akkor kezdett megromlani, amikor a bank az egyik hónap elsején nem tudta maradéktalanul leemelni a folyószámláról az 50 ezer forint körüli törlesztőrészletet. Olvasónk bele is pirult, és fizetőképességén esett első folt után arra kérte a bankot, inkább 6-a után vonjon, mert akkorra biztos megérkezik a számlájára a fizetése. Nem ment: az elseje kőbe van vésve – közölte a bank.


Így telt el néhány év, és olvasónk először akkor fordult lapunkhoz, amikor néhány hónappal ezelőtt másodszor is megkísérelte rávenni a bankot, hogy a fizetésnap után vonjon (2017. május 7.: Kevés számlán van elegendő pénz a fizetés előtt). Történt, hogy felesége munkahelye a hónap harmadik munkanapján utalja 18 ezer 750 forintos cafeteriát, amit az OTP azonnal vitt is. Ha nem volt elég, akkor csak az 5-i fizetésutalást követően tudta a pénzintézet az 50 ezer körüli lakáshitel törlesztőrészletének maradékát leemelni. – Ég az arcunk, amikor csak három részletben tudják tőlük levonni a pénzt – mondta olvasónk.

– Az elsejei törlesztés kötelezettségét mind az üzletszabályzat, mind a kölcsönszerződés tartalmazza, az ügyfél ilyen feltételekkel veszi fel a hitelt – írta kérdésünkre még májusban az OTP. Az esedékességi időponttól eltérő törlesztést nem tudják biztosítani, rendszereik így működnek. A bank szerint az ügyfélnek elég az első alkalommal „félretennie", vagyis átütemeznie a költéseit, és a futamidő hátralévő 15-20 évében ez már nem jelenthet gondot.


 Olvasónk augusztus 4-én, péntek reggel megkapta élete első fizetési elmaradásról szóló figyelmeztetését az OTP-től SMS-ben. Slusszpoén, hogy mivel 5-e szombatra esett, munkahelye már pénteken utalt. Vagyis az üzenet olvasása után néhány óra múlva már be is szedhette a lakáshitel törlesztőrészletének hátralékát a bank.


– Amennyiben a befizetések nem a szerződésnek megfelelően történnek, az OTP Bank különböző csatornákon, SMS, telefon, levél, fizetési emlékeztetőket, felhívásokat küld – írta kérdésünkre adott válaszában a pénzintézet. Megtudtuk, a hátralékra figyelmeztető korai SMS értesítést azért vezették be, mert tapasztalataink szerint ügyfeleink egy része megfeledkezik arról, hogy számláján a törlesztés esedékességekor fedezetet biztosítson. Hangsúlyozzák, mivel a hátralékos napokra késedelmi kamatot számítanak fel, ügyfelüknek is érdeke, hogy tartozását az esedékesség napján kiegyenlítse.

Címkék#OTP#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!