Szeged és környéke

2017.09.01. 10:30

20 tonna halat eszünk meg három nap alatt - Ma kezdődik a XXI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

Szeged - Ma 15 órakor kezdődik a XXI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál a Huszár Mátyás rakparton, amire a szervezők a 20 tonna hal mellett 3500 kiló hagymával és 250 kiló sóval készültek.

Arany T. János

Program


A XXI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivált ma 15 órakor Frank Sándor főszervező nyitja meg. 15 és 17 óra között a Tisza Rádió Plusz élő üzenőműsort szolgáltat, 20 és 21.30 között az Irigy Hónaljmirigy, 22-től pedig a Zsomboys lép fel. Szombaton 11 órakor ejtőernyős „szegedi boszorkány" hozza a paprikát az óriásbográcshoz. Szintén szombaton rendezik a 8. Szegedi Sárkányhajó Fesztivált és a KÉSZ II. Rotary Jótékonysági Gumikacsaversenyt. Vasárnap 19.30-tól a 3+2 együttes muzsikál, amit 21 órakor a tűzijáték követ.

– Napok óta megfeszített tempóban, 24 órában 80-an dolgoznak nálunk a XXI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál előkészületein – mondta a főszervező, Frank Sándor mesterszakács, aki fiával, Frank Zsolttal szintén kést és fakanalat ragadott, hogy a többtonnányi hagymából, halcsontból és más hozzávalókból elegendő alaplevet készítsenek a következő három napra.


Pénteken 15 órakor az ünnepélyes megnyitóval indul hivatalosan az idei halfesztivál a Huszár Mátyás rakparton. A főszervezők tetemes mennyiségű hozzávalóval készültek. Frank Zsolt elmondta, összesen 20 tonna halat dolgoznak föl, amiből 50 ezer adag halétel készül. Halászléből 25 ezer literrel főznek, aminek az alaplevéhez 5500 kiló halcsont, 3500 kiló hagyma, 250 kiló só és 125 kiló paprika kerül. – 200 palack gáz van előkészítve a főzéshez, de a futárszolgálat is be van élesítve szükség esetére – tette hozzá Zsolt édesapja, Frank Sándor.


A baráti társaságok, munkahelyi kollektívák hagyományosan szombaton foglalják el az újszegedi Partfürdőt, ahol több mint 80 csapat főzi majd a halászlevet.

A halfesztivál főszervezője, Frank Sándor és fia, Zsolt is beállt hagymát aprítani. Munka van bőven, a több tonna halhoz 3500 kiló hagymát kell összevágni. Fotó: Kuklis István

A halfesztivál főszervezője, Frank Sándor és fia, Zsolt is beállt hagymát aprítani. Munka van bőven, a több tonna halhoz 3500 kiló hagymát kell összevágni. Fotó: Kuklis István

A Szegedfish Kft.-nél a karácsonyi ünnepi szezon mellett ilyenkor fogy a legtöbb hal. Sztanó János ügyvezető elmondta, a fesztivál idején közel 15 tonna halat visznek tőlük a vendéglátósok és a magánemberek. – Örülök, hogy a halfesztivál ráirányítja az emberek figyelmét a halfogyasztásra, hogy ne csak karácsonykor, hanem máskor is egyenek halat. Egy ilyen rendezvény után szerencsére megnövekszik a forgalmunk, ami azt jelenti, hogy jó reklám a halnak a fesztivál – fogalmazott az ügyvezető.

A halfesztivál főszervezőjének, Frank Sándornak a fia, Zsolt az alaplevet kavarja. A három napra 25 ezer liter halászlével készülnek. Fotó: Kuklis István

A halfesztivál főszervezőjének, Frank Sándornak a fia, Zsolt az alaplevet kavarja. A három napra 25 ezer liter halászlével készülnek. Fotó: Kuklis István

– Pénteken, a meteorológiai ősz első napján kánikula várható, 32 fokos csúcshőmérséklettel, de délután már gyülekezni kezdenek felhők. Szombat délután nagy kiterjedésű csapadék várható a Dél-Alföldön – figyelmeztette a fesztiválozókat Tóth Tamás meteorológus, a Szegedi Magaslégköri Obszervatórium munkatársa.


A szakember hozzátette, az érkező hidegfront légörvényt generál, ami miatt nehéz előre megjósolni a csapadék idejét és mennyiségét, de az biztos, hogy vasárnap délelőtt újabb hullámban érkezik a csapadék. – A front jelentős hőmérséklet-csökkenést is okoz, vasárnap már csak 22 fok lesz, így az esti tűzijátékra vigyünk magunkkal könnyű kabátot vagy pulóvert – tanácsolta a meteorológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!