Szeged és környéke

2017.09.02. 12:54

Gasztronapló a halfesztiválról: tűzijátékkal egybekötött epikus végjáték után teszi le kollégánk a tollat

Kollégánk 21 különböző halétel végigkóstolására vállalkozott a halfesztivál három napja alatt, és ha már kóstol, ízélményeiről is beszámol.

Arany T. János

Kedves naplóm!


Be kell látni, túlvállaltam magam. Három nap alatt 21 halétel az annyi, mint 7 halétel naponta. Ha csak reggelire megeszek kettőt, majd vacsorára kettőt, még mindig marad három ebédre. Képtelenség és nem is sikerült. A végére hagytam a legegyszerűbb halételeket, amelyek addigra egyszerűen a legtöbb helyen elfogytak vasárnap estére. Így kimaradt a sült keszeg, kárász és a ponty, no meg a harcsafilé is, amit viszont igen bánok.


A vasárnap esti süllőfejekkel és pisztrángokkal együtt 16 különböző halételt sikerült megkóstolnom a három nap alatt. Köszönöm a XXI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál minden szervezőjének, a Partfürdő főzőinek és az összes vendéglátós résztvevőnek, akik segítettek a heroikus küzdelemben.


Álljon itt végül egy összesített lista az elfogyasztott fogásokból: Ásós Géza: halászlé, pontyhalászlé agyvelővel, haltepertő, Puskás László és séfje, Csabai László: fokhagymás, paradicsomos feketekagyló, francia hallé tenger gyümölcseivel, süllő filé, hekk, süllőfej és pisztráng, Frank Sándor: haltepertő, harcsapaprikás gombával és túrós csuszával, halászlé a Senior Centernél, halászlé a Konfuciusz Intézetnél, kétfajta halászlé a Hanságinál és egy kiváló vegyes halászlé egy gyógyászati segédeszközöket gyártó csapatnál. 


Vasárnap 21/21

Kedves naplóm, a gasztronómiatúra folytatódik, a küzdelmet nem adjuk fel. Süllőfej látható a tányéron. Különleges csemege, hozzáértőknek ajánlott. Kicsit dolgozni kell vele, de megéri.


Újabb süllő, most egészben. A legnemesebb halak egyike. A farkával kezdem, az a ropogós, majd jön a feszes fehér hús!


Pisztráng egészben, már csak részeiben. Szállásabb, olajos ízű, hozzáértőknek.


Véget ér mára a tűzijátékkal együtt gasztronómiai naplónk. A fényképfelvételeken három pisztráng, hagymakarika és még egy süllőfej látható. Ezekből már csak csipegetek.

Süllőfej

Süllőfej

Süllő egészben

Süllő egészben

Pisztrán egészben, már csak részeiben

Pisztrán egészben, már csak részeiben

 

 

Három pisztráng és egy süllőfej hagymakarikával


Szombat - 21/14

Kedves naplóm, jelenleg is zajlik a XXI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál állófogadása a Várban, ahol a délelőtt folyamán két újabb halétellel bővült a lista.


A haltepertő hagymakarikával finom, friss ropogós, a remoulade mártás nagyot dob rajta.


A harcsapaprikás afrikai, gombával, de ez semmit nem von le az élvezeti értékéből.


Desszertként lecsúszott egy isteni túrós lepény, de az sajnos nem halétel, így nem számít bele a 21 halétel listájába.


14 nyugdíjas csapat vett részt a halászléfőző versenyen a Partfürdőn. Ők már javában mulatnak. A Senior Center halászlevét kóstoltam, és bár ez nem a győztes lé, finom volt. Aminek kell, benne volt.


A Konfuciusz Intézetnél a Partfürdőn egy ízbombába botlottam: kínai halászlé tengeri hallal, savanyú káposztával. Csak az első falat furcsa, utána eteti magát. Mellette másik kínai halászlé, ami oldalasból készült, viccelődött vendéglátóm, Mohr Richárd, az intézet igazgatója. Az oldalas tipikus kínai ízvilágú, bambuszrüggyel, csillagánizzsal fűszerezett különlegesség. De ez sajnos nem számít halételnek.


Bajaiakkal találkoztam a Hansági standján, a bajai vendégek igazi Bajáról származó gyufatésztát tettek a szegedi halászlébe.


Gyerekek is főztek a fesztiválon, a Béke utcai általános iskolások imádják halászlevet, jól sikerült a főzet. Nekem is ízlett.


Következő halászlevemet egy gyógyászati segédeszközöket gyártó csapatnál ettem. Talán eddig a legjobb. Már azonnal kiemelném az tálalást: a fesztiválon talán csak itt kaptuk az ételt porcelán tányérban alumínium kanállal.

A tálalásnál csak az íze jobb a lének. A színe is gyönyörű: mint készítője, Horváth Gábor elmondta, attól ilyen piros, hogy a vére és a szíve is benne van.


Egyszerűen megdöbbentő az idei halfesztivál kínálata! Ásós Géza ismét kitett magáért: mára velős halászlével készült. A sertés agyvelő puha, de határozott, nehéz textúrája a haltejhez hasonló. Csodálatos kompozíció. A ponty halászlé csodás kiegészítője.


Csúfos kudarc, de nem sikerült 21 halételt megkóstolni eddig. Az utolsó sertés agyvelős pontyhalászlé tett pontot a kísérlet végére ma.

Haltepertő hagymakarikával, remoulade mártással

Haltepertő hagymakarikával, remoulade mártással

Harcsapaprikás afrikai harcsából, gombával

Harcsapaprikás afrikai harcsából, gombával

A Senior Center halászleve

A Senior Center halászleve

 

Kínai halászlevek

Kínai halászlevek

A bajai vendégek igazi Bajáról származó gyufatésztát tettek a szegedi halászlébe

A bajai vendégek igazi Bajáról származó gyufatésztát tettek a szegedi halászlébe

a Béke utcai általános iskolások imádják halászlevet, ők is főztek

A Béke utcai Általános Iskola tanuló imádják halászlevet, főztek is egyet

A gyerekek halászleve

A gyerekek halászleve

Egy gyógyászati segédeszközöket gyártó csapat készítette az eddigi talán legjobb halászlevet, ami porcelántányérban szervíroztak

Egy gyógyászati segédeszközöket gyártó csapat készítette az eddigi talán legjobb halászlevet, amit porcelántányérban szervíroztak

Velős halászlé Ásós Géza konyhájából

Velős halászlé Ásós Géza konyhájából


Péntek - 21/6

Kedves naplóm, a  XXI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál alkalmából elhatároztam, azt a vállalást tettem, hogy legalább 21 különböző halételt kóstolok meg a három nap alatt. 


Eddig jól állok: pénteken délután és este az alábbi fogásokkal gazdagodtam én és a listám. 


Halászlé Ásós Gézánál, haltepertő Ásós Gézánál. Majd áttettem székhelyemet Puskás Lászlóhoz, ahol a következő fogásokat sikerült megkóstolni: fokhagymás-paradicsomos feketekagyló, francia hallé tenger gyümölcseivel, süllő filé, hekk (de ebből csak egy kis falatka).


A francia hallé üdeségével okozott meglepetést. Egy igazi mediterrán étel, annak minden könnyedségével. Nem sajnálták belőle a tenger gyümölcseit: kagyló, rák, polip és tintahal gazdagította. Kellemes felüdülés volt a jól megszokott halászlé mellett.


Ásós Géza cigányvendéglőst nem a halászlevéről ismerjük, de a csülök és pacal mellett egy halászléfesztiválra bizony azzal is készülnie kellett. A fűszereket nem sajnálta belőle, erős, karakteres az alaplé filézett ponttyal.


Kagylóval kiállni a szegedi halkedvelő közönség elé nagy bátorság, de Puskás Lászlónak ez is bejött, az új ízekre vágyó vendégeket elvarázsolta a feketekagyló.


Üdítő, hogy a fesztiválon eddig ismeretlen, soha nem látott, mediterrán halételek is gazdagítják az idei halünnep kínálatát.


Ez eddig hat fogás, 15 még hátravan, de valami azt súgja, a Partfürdőn főző 80 csapat halászlevéből csak néhányat kell csak megkóstolnom, hogy a vállalásom teljesíthető legyen.


Hajrá, főzők! Hajrá, halak! Hajrá, halászlé!

Fokhagymás-paradicsomos feketekagyló

Fokhagymás-paradicsomos feketekagyló

 

Francia hallé tenger gyümölcseivel

Francia hallé tenger gyümölcseivel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!