Szeged és környéke

2017.10.25. 10:45

Ingyen kódolják ki a mobiltelefonunkat: a hűségidő nem akadály, a számlatartozás igen

Csongrád megye - A múlt héten még több ezer forintba került, keddtől ingyen köteles hálózatfüggetleníteni mobiltelefonunkat a szolgáltató, ha erre kérjük. Néhány feltételre érdemes odafigyelni, de ez is könnyebbé teszi és gyorsítja a számhordozást, a más társasághoz igazolást.

Kovács András

Tudta?


2017 első felében a számhordozás Magyarországon átlépte az egymilliót, vagyis közelíti a teljes piac 10 százalékát. Erre 2004 májustól van lehetőség, vagyis évente 76 ezer, havonta pedig körülbelül 6300 mobilszám cserélt szolgáltatót. Érdekes, hogy ez még mindig inkább a vállalati és kormányzati ügyfelekre jellemző, de a magánszemélyek is szívesen megtartják hívószámukat.

A mobilszolgáltatóknak tegnaptól ingyenesen kell hálózatfüggetlenné tenniük azokat a készülékeket, amelyeket határozott időtartamú szerződéssel – azaz hűségidővel –, kedvezményesen adtak el, és a hozzájuk tartozó előfizetői szerződések lejártak. Mobilfronton a roamingdíjak nyári eltörlése után itt egy újabb rezsicsökkentés, ezentúl a hűségidő lejárta után ingyen feloldják a csomagban adott készülékek zárolását. Ez az, amit a népnyelv csak kikódoltatásnak nevez. Október elején egy „per és tehermentes", 6-7 éves Samsung telefont az egyik szolgáltatónál hivatalosan 7400 forintért akartak hálózatfüggetleníteni, ez tegnaptól már nem kerül pénzbe.


– A kikódolás már előbb is ingyenessé válik akkor, ha az előfizető a számhordozás során a készülék árát kifizeti még a szerződés, vagyis a hűségidő alatt – áll a hírközlési hatóság közleményben, ám itt érdemes megállni. A szolgáltatóváltáskor fontos, hogy bár a normál árnál jellemzően jóval olcsóbb mobiltelefonunkat részletre már kifizettük, attól még az ígért hűségidőt nem töltöttük ki. És egy mobiltársaság nem csak a készüléket, hanem a beszélgetések percdíját, illetve az intenetszolgáltatást is olcsóbban számlázza a hűségidősöknek, és persze kötbért számít fel az idő előtt szerződést bontóknak. Amit keményen be is vasal, ellenkező esetben nem fog sikerülni a számhordozás, azaz a szolgáltatóváltás.

Könnyebbé vált a számhordozás. Nem kerül pénzbe a telefon kikódolása. Fotó: Török János

Könnyebbé vált a számhordozás. Nem kerül pénzbe a telefon kikódolása. Fotó: Török János

A hűségidős telefonok ingyenes kikódolásával az átigazolás költsége csökken, és gördülékenyebb is lehet. A mobilcégeknek a szándék bejelentését követő két-három munkanapon belül ezt le kell zárniuk. Az más kérdés, hogy nem mindig sikerül, a frappáns ügymenethez nekünk is teljesíteni kell bizonyos feltételeket. Aktívnak és saját névre szólónak kell lennie a meglévő előfizetésnek, és nem lehet lejárt számlatartozás. Előfordul, hogy időközben a szolgáltatónál kötött szerződésen szereplő adatok megváltoztak, akár ezek egyike is elég ahhoz, hogy az azonosítás – és így a számhordozás – meghiúsuljon. És ilyenkor az ügyfél nagyon meg tud sértődni a jogszabályt betartó szolgáltatóra.


Korábban előfordult, hogy a kikódoláshoz kérték a telefon eredeti dobozát, illetve a jótállási jegyét, ilyen akadályokat ezután nem kell legyűrni. A törvény ugyanis nem ír elő ilyen kötelezettséget, így a szolgáltató ezeket hivatalosan nem kérheti a hálózat-függetlenítéshez.

 

Tisztítás


A magyar ember olyan, hogy eddig sem szívesen fizetett a kikódolásért, próbálta megoldani „okosba". A naivabb beállított egy szolgáltatófüggetlen mobiltelefonokat forgalmazó szaküzletbe és egyszerűen kérte a kikódolást. Jelezték neki, hogy azt nem lehet, olyat nem vállalnak, kérhet viszont megfelelő áron „tisztítást". Kérte és le is szedtek róla minden nem oda valót – így a hálózatfüggőséget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!