Szeged és környéke

2017.11.17. 18:16

3 IKV-kezelésű házban szünetel jelenleg a szolgáltatás: a lakók együttműködése is kell a visszakapcsoláshoz

Szeged - A 15 lakásos Molnár-palotában október 10. óta szünetel a gázellátás. Ezenkívül a Somogyi utcában és a Fő fasoron jelentkezett hasonló probléma.

Dombai Tünde

– Akár egy hónap alatt vissza lehetne állítani a gázt azokban a házakban, ahol a szolgáltató szivárgás miatt kikapcsolta. Többnyire azonban a tulajdonosok vagy bérlők miatt húzódik a helyreállítás, mert a teljes házban kizárólag egyszerre lehet intézkedni – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a kezelő IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kardos Kálmán hozzátette, a Tisza Lajos körút 29. alatti vegyes tulajdonú épületben szintén egy tulajdonos távolléte akadályozza a felülvizsgálatot és javítást. Ezzel együtt is megoldódik a problémájuk karácsonyig. Megírtuk, a 15 lakásos Molnár-palotáról, hogy október 10. óta szünetel a gázellátás. Ezenkívül a Somogyi utcában és a Fő fasoron jelentkezett hasonló probléma.

  •  Gázszivárgást észlelve az értesített szolgáltató azonnal elzárja a gázt a robbanásveszély elkerülése érdekében. Másnap a kezelő IKV lakógyűlésen tájékoztatja a lakókat, de a postaládákban és a kapun is értesítőt helyez el. A költségekről azonban csak a tulajdonosok közgyűlése dönthet.
  •  A javítások árának kiszámításához gázbiztonsági és kéménybiztonsági felülvizsgálat szükséges, ekkor derül ki, kell-e új engedélyes tervet készíteni.
  •  Utána keresnek vállalkozót, aki egy hét alatt szintén megvizsgál mindent. A szolgáltató által minősített cégek közül kérnek fel vállalkozásokat kivitelezésre, fűtésszezonban nem pályáztatnak.
  •  Szerelés után előbb a kivitelező, majd a szolgáltató végez gáznyomáspróbát. Olyankor az összes lakásnak egyszerre kell nyitva lennie. Ha mindent rendben találnak, azonnal visszakapcsolják a szolgáltatást.
  • A vezérigazgató elmondta, nem létezik olyan módszer, amivel előre jelezhetnék a csövek átrozsdásodását, különben elejét vennék az ilyen meghibásodásoknak. A beépítés körülményeitől is függ, 25 vagy esetleg 60 évig bírja egy gázvezeték.

    Címkék#Szeged#IKV

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!