Szeged és környéke

2019.03.22. 13:09

Ön tudja, mi lehet az olajos törött paszúr? Mutatunk néhány régi böjtös ételt Szeged környékéről

Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont facebook oldalára töltötték fel a recepteket - nézzék meg, mit ettek nagyböjt idején az egykori szegediek!

Négy receptet töltöttek fel " target="_blank">az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont facebook oldalára, ezek mindegyikét fogyasztották a szegediek nagyböjt idején. A böjtről írt korábbi cikkünket itt olvashatják el, a Magyar Néprajzi Lexikon szócikkét pedig itt találják.  A lexikonban olvastuk: annak idején a zsíros edényeket hamvazószerdán elmosták, és azokat csak húsvétkor vették elő. Húst és zsíros ételt nem ettek, külön edényben olajjal vagy vajjal főztek. Elterjedt böjti étel volt a korpából készült savanyú leves. Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont receptjei között is találnak levest, de nem korpából, hanem árpából készül. A paszúr pedig nem más, mint a más vidékeken paszuly néven is ismeretes szárazbab. Próbálják ki a fogásokat!


Zöldséges árpakásaleves

A karikára vágott leveszöldségeket olajon megpirítjuk, majd vízzel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk. Olajjal készült, vékony paprikás rántással – szögediesen suhantékkal - berántjuk és sós vízben főtt hántolt árpát keverünk hozzá.

Kásaszömes olajos káposzta

A savanyú káposztát kiöblítjük és egy kicsit összevágjuk. Olajon megpirítjuk, majd vízzel felengedjük. Törött borssal és őrölt köménnyel fűszerezzük. Amikor megpuhult olajjal készült, vékony, paprikás rántással berántjuk. Sós vízben főtt kölessel összefőzzük. Ezt az ételt általában már nagycsütörtökön elkészítették, de csak másnap fogyasztották hidegen, mert nagypénteken nem volt szabad tüzet gyújtani.

Olajos törött paszúr

A szárazbabot sós, babérlevéllel és egész borssal ízesített vízben, apróra vágott vöröshagymával egészen puhára főzzük. Mikor megfőtt olajjal készült, vékony, paprikás rántással berántjuk és a bab egy részét krumplinyomóval pürésítjük, így még sűrűbb lesz.

Lekváros köleskása

Hántolt kölest 1 nagy csipet sóval 2-3-szoros mennyiségű vízben sűrű kásává főzünk. Egy olajozott, magasabb falú tepsibe elsimítjuk a kása felét. Ez legkönnyebben olajos kanállal fog menni. Ezután következik 1 réteg szilvalekvár, majd a kása másik fele. Sütőben összesütjük, ha kicsit meghűl nagyon könnyen szeletelhető.


(leadkép forrása: Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!