Szeged és környéke

2019.03.09. 15:57

Szívességi alapon cserélnek: gereblyézik, ültet a szegedi magbörze legfiatalabb résztvevője, a kis Szofi

Kilencedik alkalommal rendeztek Szegeden magbörzét. Petúniák, begóniák és nárciszok után kutató nyugdíjasok helyett fiatal családosokkal, biogazdálkodókkal és lelkes növényimádókkal találkoztunk, akiknek fontos a biológiai sokféleség.

A. T. J.

Lelkes növényimádók töltötték meg a szegedi Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium második emeletét a Kolozsvári téren szombaton, ahol a Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület kilencedik alkalommal rendezi meg a magbörzét. Ennek lényeg, hogy magmintákat kaphasson minden érdeklődő ingyen, esetleg cserébe más magokért. A börzére érkeztek gyógy- és dísznövényekkel is.

 

– Tele van élettel ez a hely, fiatalok, családosok, biogazdálkodók cserélnek magokat szívességi alapon, aminek lényege, a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség megőrzése – magyarázta a tápiószelei Növényi Diverzitás Központból érkezett Hegyesi József, amikor az erkélyen lévő virágládákba való dísznövények után kutató nyugdíjas nagymamákat kerestük.

Magbörze Szegeden - ingyen adják vagy cserélik a magvakat. GALÉRIA. Fotó: Karnok Csaba


A központban 53 ezer tétele van, a fő profiljuk a zöldség és gabonafélék, kiskerti növények. Egy fiatal pár éppen paradicsommagok felől érdeklődött. József elmondta nekik, hogy semmibe sem kerül, csak az év végén emailben jelezzenek vissza, hogy sikerült a termesztés.

 

– Olyan fajták vannak itt, amik a boltban nem kaphatók. A tájegységre jellemző magok – mint például a kisteleki fehér mazsolakukorica – vannak különlegességek is, ilyen az okra és a földi mandula – mutatta az egyik szervező, Kiss László.

 

Találkoztunk a legfiatalabb kis kertésszel is: a Szentmihályról érkezett Mihályi Szofi 21 hónapos kora ellenére lelkesen vesz részt a kerti munkában. Szülei, Mónika és Attila elmondták, a kislány gereblyézik, magokat szór, énekel is a magocskáknak, de a legjobb szórakozás, amikor a frissen ültetett, megöntözött fák saras földjében tapicskolhat. Mihályiék lestyán, édes vöröshagyma és fehér héjú, süteménybe való tökmagot hoztak és különlegességeket kerestek. – A legfontosabb, hogy hasonló gondolkodású emberekkel ismerkedhetünk meg – mondta Mónika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!