Szeged és környéke

2019.04.21. 17:18

Lelki és csokiböjttel készülnek az ünnepre a reformátusok

A reformátusok legjelentősebb ünnepe a húsvét, hitük szerint a kereszténység lényege a feltámadás. A húsvétról szóló tanításaik nagyrészt megegyeznek a többi keresztény egyházéval, különlegesség az, hogy a nagypéntek nagyobb szerepet játszik az ünnepben.

Munkatársunktól

Egy hagyományos református közegben a nagypéntek nagyobb becsben volt, mint a többi nap: kihangsúlyozták a bűnt, a kereszthalál jelentőségét, a fekete, sötét színeket, a gyászt. Nagyvárosi gyülekezetekben már feloldódtak a hagyományos tradíciók, ott az öröm is a középpontba kerül. Különbség még, hogy nincs se éjfélkor, sem hajnalban külön szertartás, csak a megszokott istentiszteleti időpontokban. Sőt a nagyböjtöt sem a római katolikus szokások szerint tartják. 

A fiatalok néha modernizálják a szokásokat, és például Facebook- böjtöt tartanak. Fotó: Dreamstime

A fiatalok néha modernizálják a szokásokat, és például Facebook- böjtöt tartanak. Fotó: Dreamstime

– A fókuszban a lélek böjtje áll, nem étellel böjtölünk, kivéve nagypénteken. A böjt húsvét előtt 40 nappal indul el, és sokkal lelkibb jellegű, fokozott Istenre figyelés van a középpontban – magyarázta Czagány Gábor református lelkész. A középpontban az Istennel való közösség megélése van, mert a feltámadott Jézus valóságosan jelen van, és új erőt ad húsvétkor. A lelkész hozzátette, az ünnepre készülve a rossz szokások elhagyása is fontos. Ezt a mai fiatalok néha modernizálják, és például Facebook- és csokiböjtöt tartanak, vagy nem mennek gyorsétterembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!