Szeged és környéke

2019.04.05. 09:51

Más multi nem követte a Penny akcióját: gyorsan, csöndben győztek a tejtermelők

Elérték, amit akartak, nem szorítja ki olcsó külföldi dömpingáru a magyar tejet az üzletek polcairól - értékelte a tejtermelők tüntetését a demonstráció makói vezetője.

Bakos András

– Nem kell folytatnunk, elértük a célunkat. Időben léptünk, sikerült meggátolni, hogy terjedjen az a piacromboló magatartás, amit a Penny márciusi akciója jelenített meg – válaszolta lapunk kérdésére László Róbert, a Tej Terméktanács elnökségi tagja, a demonstrációs bizottság vezetője.


A termelők március 26-án vonultak a Penny Market Kft. központja elé, követelve, vonja vissza az áruházlánc a 135 forintos szlovák UHT-tejet hirdető akcióját. A Penny ugyan nem táncolt vissza, ám a termelők mellé állt a kormány, az agrárkamara, a Magosz. Más áruházláncok elhatárolódtak a Pennytől, volt olyan multi, amely közleményben hangsúlyozta, csak magyar termelőktől vesz tejet.

Most a tejtermelők győztek. Minél hosszabb időre szóló szerződéseket szeretnének. Archív fotó: Karnok Csaba

Most a tejtermelők győztek. Minél hosszabb időre szóló szerződéseket szeretnének. Archív fotó: Karnok Csaba

– Néhány Penny üzletben még az akció vége előtt levették a polcról ezt a tejet, és közben a lánc ajánlatot kért magyar feldolgozóüzemektől. Az eredményt még nem hirdette ki, de a mi szempontunkból mindegy, melyik feldolgozóval köt szerződést – mondta László Róbert.


A termelők azt vélelmezik, egy fillér haszna sem volt a 135 forintos árun a Pennynek. Az volt vele a célja, hogy becsalja a vevőket. Egy ilyen akció azonban képes a teljes ágazatra hatni, letörve az árakat. Azt, hogy ez az árképzés mennyire volt törvényes, hatóság vizsgálja. A terméktanács azt szeretné elérni, hogy a termelők, a feldolgozók és a kereskedők minél több információt cseréljenek arról, mi a vevők igénye. Az a cél, hogy a felek minél hosszabb időre szóló szerződéseket kössenek, ez szolgálja a gazdaságok kiszámítható működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!