Szeged és környéke

2019.05.14. 09:51

2025-ig még elfér a háztartási hulladék a Sándorfalvi úton: 127 méteren lesz a szegedi ˝szeméthegy˝ teteje

Szeged - Összesen több mint másfél millió tonna háztartási hulladékból és földből áll össze a jelenleg a tengerszinttől számítva 117 méter magas sándorfalvi úti ,,szeméthegy", amelyet a tervek szerint 10-12 méterrel tovább magasítanának. A lerakóban és a válogatóban járva kiderült, egyre tudatosabban szelektálják a hulladékukat a szegediek - bár még van hová fejlődni.

T. R.

– Elbírálás alatt áll egy kérelmünk, amelyben a domb 10 méteres magasítására szeretnénk engedélyt kapni. Elsősorban ugyanis nem vízszintesen, hanem függőlegesen szeretnénk terjeszkedni – mondta a húszhektáros területen elterülő Sándorfalvi úti hulladékdepó árnyékában Biacsi Schön Áron, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. hulladékkezelési és -elhelyezési részlegvezetője.


Biacsi Schön Áron kalauzolt bennünket végig a lerakóban és a feldolgozóüzemben, akit arról is kérdeztünk, meddig fér még el a szemetünk itt.


A szegedi „szeméthegy" jelenlegi tengerszint fölötti magassága 117 méter – Szeged 79 méteren fekszik –, a depó alapja 91 méteren található. Ha megkapják az engedélyt, 127 méteren lesz a teteje, plusz a 2 méteres rekultivációs takaróréteg. A 2004 és 2007 között kialakított hulladéklerakó négy kazettája mellett egy szomszédos, 2,5 hektáros ötödiket is bevonnának, mert szükség lenne rá. A lakossági fogyasztás növekedésével ugyanis a szemét mennyisége is nő: jelenleg évi 80 ezer köbméter tömörítetlen hulladék érkezik ide. Az új kazettával és a dombmagasítással biztosított, hogy Szeged és másik 32 Csongrád megyei település háztartási hulladékát 2025-ig be tudja fogadni a lerakó.

127 méteren lesz a szegedi ˝szeméthegy˝ teteje. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

Megtudtuk, több mint 1,5 millió tonna anyagból áll össze a „szeméthegy" – legalábbis 2007 júliusa és 2018 decembere között ennyi érkezett a lerakóba. Nem csak kommunális hulladékot tartalmaz, ugyanis a szigorú előírások szerint takarórétegek is vannak a szemétrétegek között. Közelről sincs szaga, inkább egy hatalmas füves dombnak tűnik, amelynek csak a csúcsán látható, voltaképp miből is áll. A füvet rendszeresen nyírják, és azért nincs szaga a dombnak, mert a bomlás miatt keletkező gázokat és a csurgalékvizet elvezetik. 


 – Miután beérkezik a szelektív hulladék, a sárga zsákok a zsákfeltépőbe kerülnek, onnan a szalagra, majd a dobrostába. Itt válogatjuk le a szerves hulladékot és portalanítunk – magyarázta a szakember a válogatócsarnokban. Innen kerül a kézi válogatóba, ahol három műszakban nagyjából hatvan ember szedi szét a szelektív szemetünket. 

127 méteren lesz a szegedi ˝szeméthegy˝ teteje. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

– Folyamatosan javul a Szegedről érkező szelektív hulladék minősége, egyre inkább figyelnek rá az emberek. De a társasházaknál kitett 1100 literes szelektív gyűjtőkből ide kerülő anyaggal még vannak gondok – mondta Biacsi Schön Áron. A futószalagon láttuk, hogy azért a sárga zsákokból is kerül ide papucs, bakancs, használt papír zsebkendő vagy koszos ruha. Ezek mennek a dombra. A papírra, PET-re, kétféle fóliára, kemény műanyagra, aludobozra és italoskartonra kézi erővel szétszedett hulladék pedig a gépi bálázóba.


– Egyet kell megjegyeznie az embereknek a szelektív gyűjtésnél Szegeden: az üveget külön, a többi újrahasznosíthatót pedig egybe. És öblítsék ki, amit beletesznek, de nem kell patyolattisztára mosni, mert az vízpazarlás – adott gyakorlati tanácsot búcsúzóul a szakember.

Összeöntik, de nem úgy


– Tényleg összeöntjük a szelektív hulladékot, amikor elszállítjuk. De nem keverjük össze a kommunálissal, és nem zúdítjuk az egészet a depóba – reagált a szakember a városi legendára, amely szerint nincs is értelme a szelektív gyűjtésnek, mert úgyis mindent mindennel összeöntenek. A szelektív hulladék összeöntésének az az oka, hogy nem egyszerre telnek meg az egyes hulladékfajták gyűjtőedényei, több körben elszállítani pedig környezetszennyezőbb, mintha így járnak el. Itt úgyis szét kell válogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!