Szeged és környéke

2019.08.08. 13:14

Betegség és külföldi szolgálat is lehet az áthelyezés oka, új plébános érkezik több helyre

Viszonylag kevés változás történt a Szeged-Csanádi Egyházmegyében az idei áthelyezések kapcsán. Minden évben áltatlában augusztusban döntenek arról, melyik lelkipásztor hol folytatja a munkáját.

H.E.

Általában évente egyszer, nyá­­ron helyezik át a Szeged–Csa­­nádi Egyházmegyében a lelkipásztorokat. Idén augusztusban az egyházmegye területét tekintve 9 áthelyezést rendelt el Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök. Az országos listát böngészve kiderült: a Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részét összefogó egyházme­gyében történt a legkevesebb áthelyezés, itt összesen kilenc plébániának lesz új vezetője augusztus elsejétől. Máshol egészen hosszú listák vannak, például a kaposvári és hajdúdorogi egyházmegyében igen sok változás történt.


– Az áthelyezések az egyházmegye jobb lelkipásztori ellátása miatt történnek. Betegségek mi­­­att is ürülnek meg helyek, va­­lamint van, aki maga kezde­ményezi, hogy már hosszú ideje szolgál egy egyházközösséget, és szeretne váltani – magyaráz­­ta Kovács József, a Szeged–Csaná­­di Egyházmegye általános hely­­nöke. Megtudtuk, annak is megvan az előnye, ha valaki 40 éve szolgál egy helyen, ám az a gyakoribb, hogy 10-15 évente áthelyeznek egy-egy plébánost, így mindenkinek van módja a megújulásra. A papok felszente­léskor engedelmességet fogadnak, így természetes számukra, hogy időnként váltaniuk kell.


– Amikor új helyre kerül egy pap, leginkább a helyi viszonyokat kell feltérképeznie. Minden egyházközségben van egy képviselő-testület, amely a tiszteletes munkáját segíti tanácsaival. Először összeül a testület, bemutatkozik neki az új pap, majd megismerkedik az önkormányzat, az iskola munkatársaival, azokkal, akikkel kapcsolatot tartanak, például a hitoktatás miatt – részletezte a helynök. Ezért is van augusztusban a váltás, hogy a hittanoktatást is megfelelően biztosítsák iskolakezdéskor, szep­­temberben.


A mostani változások is igen vegyesek, van olyan plébános, aki külföldi szolgálatról tért ha­­za, olyan is, aki másik egyház­megyéhez került, míg másnak betegszabadságot engedé­lye­zett a püspök. Az egyházmegyei áthelyezések most nem érintették Csongrád megyét, fő­­ként Békésben történtek változások. A Szeged–Csanádi Egy­­házmegyében jelenleg 70 ak­­tív plébános szolgál, van olyan lelkipásztor, aki több ki­sebb egyházközséget is ellát.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!