Szeged és környéke

2019.09.08. 22:03

Füstölt hal és kínai hallé - hagyományos magyar ízek és különlegességek a Halfesztiválon

Az egyik helyen szép, vörös színű halászlé rotyogott a bográcsban, másutt a sűrű lé láttán futott össze a nyál az ember szájában, a sült hal illatát pedig már messziről lehetett érezni a hétvégén. Egy biztos, aki itt éhen maradt, az valamit nagyon elronthatott.

Kozma Rita

Cégek, szervezetek, egyesületek, politikai pártok, családok és baráti társaságok töltötték meg a Tisza mindkét partját Szegeden, a hétvégi halfesztiválon. A rakparton a hivatásosok főzték és sütötték a halat a vásárlóknak, a folyó másik felén pedig elsősorban saját részre készültek a halas finomságok.

Életképek a szegedi halászléfesztivál szombati napjáról - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette

Visszatérő vendége és egyben különleges színfoltja volt a fesztiválnak a SZTE Konfuciusz Intézet, akik minden évben kínai halászlét főznek, és ingyen kínálják az arra járóknak. A recept annyiban hasonlít az itteni halászléhez, hogy hal kerül bele, és van leve. De az ízvilága merőben keleti, köszönhetően a gyömbérnek, zöldhagymának, csilinek és a savanyított zöldségnek, no meg a tilápiafilének. Az alapléhez itt is pontyot használtak fel, és az íze is nagyon finom.

Életképek a szegedi halászléfesztivál szombati napjáról - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette

Persze a legtöbben mégis az igazi magyaros halászlé miatt jöttek. Körbe is kérdeztünk néhány szakácsot, hogy mit és hogyan főznek. Az egyik legizgalmasabb felfedezésre egy magáncég rögtönzött konyháján akadtunk, ahol az egyik szakács, Rácz Zsolt pontyból, törpeharcsából, kárászból főzött szép sűrű halászlevet, a másik szakács, Bihari Gábor pedig saját kezűleg összeállított füstölőjében afrikai harcsát készített különleges páccal.

Életképek a szegedi halászléfesztivál szombati napjáról - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette

– A smoker sütők alapelvén működik, a kis üstházból kapja a hőt és a füstöt a tartály, ahol a páccal bőségesen megkent harcsát sütöttük. Három és fél óráig sült, tölgyfával tüzeltem, mert attól lesz karakteres íze – mondta a szakács. Hozzátette, sokan kérdezték tőle, hogy ennyi sütéstől nem esik-e szét a hal. – Nem, mert a bőre összefogja, és a páccal is félóránként bekentem, amitől puha lett a húsa, és kihűlve sem száradt ki – magyarázta. Maga a pác receptje is különleges volt: olajból, halfűszerből, tejfölből és juhtúróból állította össze, a harcsa mellé pedig túrós csuszát fogyasztottak.

Életképek a szegedi halászléfesztivál szombati napjáról - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette

Igaz, a szegedi halászléről szólt a nap, találkoztunk kecskemétiekkel, akik a másik hírességet, a bajai halászlét készítettek gyufatésztával, ízesítésnek pedig cecei paprikát használtak, amitől igazán szép vörös lett a színe.

Voltak, akik először jöttek ki főzni a Partfürdőre, például a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének szegedi tagozata, akiktől megtudtuk, hogy a vajdasági és a szegedi halászlé nem is különbözik. Ízletes, vegyes halászlét főztek, hozzá kenyeret ettek, s mivel jól érezték magukat, ígérték, hogy visszajönnek.









 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!