Szeged és környéke

2016.01.19. 10:58

300 millióért szereztek földet megyei politikusok

Csongrád megye - Országgyűlési képviselők és egy polgármester is vásárolt földet a tavalyi árveréseken. Lázár János családja több mint 250 millió forintot költött állami földre.

Segesvári Csaba

[namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök szerint a kormány százéves kisgazdaprogramot valósít meg az állami földek eladásával. A földárverések már tavaly véget értek, az eredményeket folyamatosan teszik közzé a Nemzeti Földalap honlapján. A Népszabadság összegyűjtötte, hogy az ismert politikusok és hozzátartozóik mennyi földet vettek meg az árverésen.

Megnéztük: Csongrád megyében Hódmezővásárhely egykori polgármesterének családja költött legtöbbet a meghirdetett liciten. A Miniszterelnökséget vezető [namelink name="Lázár János"], édesapja, valamint nagybátyja összesen 129 hektár földet vett meg. Legtöbbet egy, a Gorzsai Zrt. által bérelt területért adtak, mintegy 180 millió forintot. A Lázár család így összesen közel 254 millió forintot költött földvásárra. Tavaly februárban az országgyűlési képviselő legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján megírtuk, Lázár Jánosnak a korábbi 12-vel szemben már 19 ingatlanja van.

A fideszes politikus felerészben tulajdonosa egy 260 négyzetméteres vásárhelyi családi háznak, valamint ma már összesen a korábbi 43 helyett mintegy 52 hektár szántója van Vásárhely, Mártély és Mindszent határában. Lázárnak az új szántói (8,2 hektár) mellett újak a vásárhelyi erdői (3,6 hektár), de van új vásárhelyi legelője (0,5 hektár), új vásárhelyi töltése (0,7 hektár) és új vásárhelyi, művelés alól kivett mocsara (0,2 hektár). Az új szerzeményeknek mind haszonélvezője.

46 hektárral lett gazdagabb [namelink name="Farkas Sándor"] felesége segítségével. A szentesi képviselő – a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. igazgatóság elnöke – családja 47,9 millió forintért vette meg a területeket. A családnak Fábiánsebestyénben 40 hektár szántóföldje van, amelynek tulajdonosa a képviselő. A terület 1992–1998 között kárpótlásból és vásárlásból lett a családé.

Legkevésbé ismert földvásárló a csengelei Kormányos Sándor. A település polgármestere mindössze 3,4 hektárnyi földet vásárolt meg, amiért 1,9 millió forintot fizetett.

Hogy ki fizetett a legtöbbet földért? Hol volt a legnagyobb harc az árveréseken? Megtudhatják következő cikkünkből!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!