Szeged és környéke

2012.08.27. 23:51

5 kilométerre és 50 évre a várostól

Szeged-Gyálarét - Nincs pénze arra Szegednek, hogy a Gyálaréti úton biztonságos kerékpárutat építtessen. Pedig a rossz út és a nagy forgalom miatt lenne rá igény.

Dombai Tünde

Tervezik-e kerékpárút építését a Gyálaréti út mentén és Gyálaréten? Klebelsbergteleptől kifelé keskeny az autóút, és a nagy forgalom miatt veszélyes rajta közlekedni – záporoznak a kérdések olvasóinktól. Tegnap az útszélén kerekező nyugdíjas asszony nem fogalmazott olyan diplomatikusan, mint azt az interneten író [namelink name="Dékány Mihály"] és [namelink name="Juhász Annamária"] tette. Éva azt mondta: bár csak 5 kilométerre lakik a szegedi töltéstől, de úgy érzi, ötven évre van a várostól. Annak ellenére, hogy tábla jelzi, rossz az út, és csak 60-nal lehet menni, a kátyús padkán képtelenség biciklizni. Ha viszont beljebb húzódik, halálfélelme van, mert elsodorják a száguldozó autósok. Este, közvilágítás híján, még veszélyesebb.

Nem érzik biztonságban magukat az autóúton biciklizők. Érthető a félelem. Fotó: Karnok Csaba

Nem érzik biztonságban magukat az autóúton biciklizők. Érthető a félelem. Fotó: Karnok Csaba

A polgármesteri hivatal fejlesztési irodája nem tervez kerékpárút-fejlesztést. [namelink name="Hüvös László"], a körzet önkormányzati képviselője – ugyancsak lakossági kérések nyomán – már korábban utánajárt a lehetőségeknek, de arról tájékoztatták, hogy az út állami kezelésű, az önkormányzatnak saját zsebből kellene építkeznie. Erre a városnak nincs pénze, klasszikus pályázatot pedig ilyenre nem írtak ki az utóbbi időben. Turisztikai célponthoz vezető bicikliútra lehetne kérni támogatást, de a Gyálaréti út nem tartozik ebbe a kategóriába, mert lakatlan területen megy.

Közvilágítási témában a helybeliek nyitott kapukat döngetnek: az idén bővült a hálózat a Gyálaréti út tompaszigeti végén. További fejlesztésre egyelőre nincs mód. A polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának munkatársa, [namelink name="Borbás István"] elmondta: rövidesen dönt a közgyűlés szakbizottsága egy 36 millió forint értékű közvilágítási csomagról. A listát a lakossági, képviselői javaslatokból a szakiroda állította össze, és költségvetést készített hozzá. A csomagban Gyálarétről a Lúdvári utca szerepel teljes hosszában, valamint a tompaszigeti Fátyolka utcát és a klebelsbergtelepi Váltó utcai játszóteret tervezik közvilágítással felszerelni.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!