Szeged és környéke

2015.07.21. 21:42

A girosz már drágult, a görög út ára csak később emelkedik

Szeged, Nei Pori - Nem szabadultak el az árak Görögországban - mondta lapunknak Staikouras Georgios, amikor az áfakulcsok változásáról kérdeztük. A magyarok körében népszerű Nei Poriban utazási irodát működtető görög férfi szerint mindenki próbálja tartani a korábbi árait, és ha emel, csak minimálisat, mert nagy a verseny a szolgáltatók között.

Munkatársunktól

 Törökországban nincs pánik

Az utazási irodában ottjártunkkor foglalta le a török útját egy szegedi házaspár, akik nem akartak névvel szerepelni. A férfi elmondta, eredetileg Tunéziába készültek, de a márciusi Bardo múzeumbeli terrortámadás után – amelyben 17 turista vesztette életét – lemondtak az útról. Hétfőn a szíriai határ közelében fekvő, kurdok lakta török városban, Surucban egy öngyilkos merénylő robbantott. A támadásban legalább 30-an haltak meg. A férfi elmondta, elmennek Törökországban, nem rettegnek. „Rettegni itthon is lehet, mindentől, például a tbc-től." Hegyesi Sándor hangsúlyozta, Suruc ezer kilométerre van a legközelebbi ismert török üdülőhelytől, Alanyától. A Magyarországon tanult török idegenvezető, a jelenleg Belek üdülővárosban tartózkodó Gökce Hicyilmaz tegnap lapunknak elmondta, Törökországban minden rendben van, nincs pánik, tele vannak a szállodák, szervezik a kirándulásokat a turistáknak.

– Nálunk nem befolyásolja az utazási költségeket a görög áfakulcsok változása a szezon hátralévő részében – mondta kedden érdeklődésünkre [namelink name="Hegyesi Sándor"], a szegedi Top Tours utazási iroda vezetője.

Ismeretes, a pénzügyi válság megoldása érdekében a görög parlament az uniós szervezetekkel egyeztetve a turizmust komolyan érintő döntéseket fogadott el. Így például az éttermek és a vendéglátóipar számára a normál áfakulcs 13-ról 23 százalékra emelkedik, a szálláshelyekre vonatkozó kedvezményes adókulcs pedig 6,5-ről 13 százalékra nő. Az égei-tengeri szigetekre – például Mykonos, Santorini és Rodosz – vonatkozó eddigi 30 százalékos áfakedvezményt eltörölték. Ezt a nyaralószigetek elvileg csak októbertől érvényesítik az áraikban. Jövőre ezt a többi szigetre is kiterjesztik.

– A szigeteken nyaraló utasaink azt jelezték, hogy a hétfőn életbe lépett élelmiszeráfa-emelést sok szálloda azonnal beépítette az áraiba, és az éttermekben már 10 százalékkal nőttek az árak – mondta Hegyesi Sándor.

A Top Tours főként repülős és buszos utakat szervez Görögországba. Olyan kedvelt helyekre viszik a turistákat, mint például Kréta, Korfu, Nei Pori Sarti és Paralia. Az irodavezető szerint soha annyian nem fizettek még be görögországi nyaralásra, mint az idén.

– A nyaralók nem mondták le az utat sem a görög csőd, sem pedig az áfakulcsváltozás hírére, sőt még mindig sokan érdeklődnek Görögország iránt, ahová szeptember közepéig mennek a charterjáratok, október elejéig pedig a buszok. Paraliába vagy Nei Poriba például szeptember 28-án indul busz, amelyen még van néhány hely. A tíznapos, hét éjszakás, buszos, apartmanos nyaralás fejenként 26 ezer 900 forintba kerül, és ez ennyibe kerül később is – hangsúlyozta az irodavezető.

Hegyesi Sándor számítása szerint a buszos utak 10, a repülős utazások pedig 20-25 százalékkal kerülhetnek többe jövőre, de szerinte még így is olcsóbb lesz Görögország, mint Horvátország, Spanyolország, Olaszország vagy Bulgária.

Giroszindex

Az áfakulcsváltozás miatt kicsit minden drágább, de nem szabadultak el az árak – mondta lapunknak [namelink name="Staikouras Georgios"].
A magyarok körében népszerű Nei Poriban utazási irodát működtető görög férfi, aki a szegedi Top Tours partnere, elmondta, sokan próbálják tartani a korábbi áraikat, és ha emelnek is, csak minimálisat, mert nagy a verseny a szolgáltatók között. Elmondta, a girosz 2,40-ről 2,50 euróra drágult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!