Szeged és környéke

2015.11.19. 20:07

A ragadozók és a darvak a kedvencei az Év természetfotósa különdíjasának

Négy képét is kiállították az idei Év Természetfotósa tárlaton, egy ebből különdíjat kapott. Forster Ádám még csak két éve fotózik, azonban máris a legjobbak között tartják számon hazánkban. A szegedi fiatalember jövőre már világversenyeken szeretné megmérettetni magát.

Timár Kriszta

– Apukám, aki szabadidejében rengeteget fotózik, mindig mondta, hogy nekem is van érzékem ehhez. De amilyen szinten én szerettem volna ezzel foglalkozni, ahhoz több millió forintos befektetés szükséges. Így megvártam, amíg össze tudtam gyűjteni egy profi gépre való összeget – mesélte [namelink name="Forster Ádám"], miért csak két éve vágott bele a fotózásba, miközben lényegében ezzel nőtt fel. A 30 éves szegedi fiatalember fotós iskolába járt és egy év után benevezett Az év természetfotósa versenybe. Rögtön meg is nyerte az egyik kategóriát. Akkor az az egy képe került a tárlat anyagába, idén viszont már négy képét állították ki. Jövőre azt tervezi, világversenyeken méretteti meg magát.


– A természetet összességében szeretem, de fotózásban a madarak a kedvenceim. Leginkább azok, amelyek kihívást jelentenek. Ilyenek a darvak. Nagyon félénkek, és szinte lehetetlen megközelíteni őket. Ilyenek még a ragadozó madarak: napokig elkerülik a helyet, ahol embert láttak – mesélte Forster Ádám, aki szinte mindennap kézbe veszi fényképezőgépét. – Ahhoz, hogy valaki jó fotót tudjon készíteni, jó technika, nagy szerencse és rengeteg kitartás kell. A legfontosabb viszont, hogy ismerje az állatok mozgását. Így lehet ugyanis tervezni. Ehhez viszont sok időt kell lesben állva tölteni.

Természetfotó - két év alatt elismert lett Forster Ádám. Fotó: Frank Yvette

Természetfotó – két év alatt elismert lett Forster Ádám. Fotó: Frank Yvette

A szegedi természetfotós elárulta: a véletlenül elkapott pillanatok ritkán sikerülnek jól. A hatásos képeket előre ki kell találni és megkomponálni. Jó esetben azonban a természetfotós megelégszik a körülmények megrendezésével. – Ha például tudom, hol kel fel a nap, a fényeket előre meg lehet komponálni. Onnantól kezdve pedig csak várni kell azt a pillanatot, amit meg szeretnék örökíteni – például két, egymást etető madarat.

Forster Ádám elárulta: a természetfotózásban nehéz újítani, de törekszik rá, hiszen mindenki a szokatlant keresi. Ezt viszont már elsősorban a technikával lehet elérni. Így született két idei kiállított képe is: az Életfa 36 fotóból állt össze, a Turbó pedig, amelyet 3 éves unokaöccse kedvéért készített kedvenc rajzfilmhőséről, szintén elsősorban a kivitelezése miatt lett különleges. 


Arra a kérdésre, melyik a kedvenc képe, a szegedi fiatalember nem tudott válaszolni. – Nincs egy olyan, amivel maradéktalanul elégedett lennék. Ezért nincs az otthonomban kiállítva egy sem. Bízom benne, hogy ahogy fejlődök, mindig rossznak fogom látni a korábbi munkáimat. Amivel viszont aktuálisan foglalkozom, az mindig lelkesít: most például az a kép, amit az öttömösi ködben fotóztam éjszaka, holdfényben. Csodálatos volt látni, mi marad rejtve a szem elől a sötétben. 

Két profi 


Idén 23. alkalommal szervezte meg a magyar természetfotósok legnagyobb seregszemléjét a Naturart. A szövetség pályázatán 62 hazai fotós kapott kiemelést. Forster Ádám mellett a másik Csongrád megyei fotós Máté Bence volt, aki szerepelt a nívós társaságban – őt választották meg az év természetfotósának. Lépéselőny című képén, amely az év természetfotója lett, egy különleges megvilágításban mozgó madár látható.

Fotó: Máté Bence

Fotó: Máté Bence

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!